Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

söndag 30 november 2008

Ljusets tid

Advent, ljusets tid. Hur mycket längtar vi inte efter att få tända adventsljustakarna i fönstren, ställa fram adventsljustaken på matbordet och visst är söndagmiddagarna i advent speciella för de allra flesta. Vi är omslutna av det bistra vintermörkret och längtar efter ljus.

Men,

Eftersom jag nu är djupt insyltad i miljö- och energipolitiska funderingar och strategier har detta fått mig att inse att vi nu i advent faktiskt också står inför en s.k målkonflikt. Ljuset - det kräver energi.. Jag måste erkänna att när jag åker hem på kvällarna reflekterar över detta när jag ser alla ljusslingor, ljusstakar och upplysta träd osv.. men ljuset ger också energi till oss människor, så detta är inte en enkel diskussion. I familjen Abrahamson har vi bestämt att vi inte ska ha några ljusslingor i trädgården mer, utan vi begränsar oss till att ha ljusstakar i fönstren..



Häromveckan hade vi lyst upp Bohus Fästning på ett speciellt sätt, det var med anledning av världsdiabetesdagen. Jag tyckte det blev fantastiskt fint. Fästningen fick en helt ny framtoning och jag hoppas att vi på sikt kan belysa den bättre på ett liknande vis på kvällarna (även från Alesidan - som inte fick se lika mycket denna gången).

Jag fick energi när jag såg fästningen..

lördag 29 november 2008

Veckan som gick..

Träffade en kompis i affären, hon frågade vad gör du nuförtiden?

Jag fick fundera en liten stund, och sen sade jag bara helt lätt; lite av varje. Man skulle kunna kalla det diversearbetare. Högt och lågt.. Men, det är väldigt roligt och lärorikt. Nu jobbar jag inte längre heltid som politiker. Vilket faktiskt är skönt, jag trivs med att få producera något konkret. Har förmånen att få göra en utredning just nu, och det passar väl in med arbetet som politiker. Då jag själv kan styra tiden ganska mycket.

Denna veckan har jag t.ex haft Beredningsgruppen för Miljö, den plattform där vi från Miljönämnden i VGR träffar några representanter från varje kommunförbund för att diskutera miljöfrågorna. Nästa dag gick färden till Varberg för att träffa ett annat gäng med politiker från Skåne, Värmland, Småland och Halland och diskutera ungefär samma saker, fast utifrån att vi bedömde olika projektansökningar. Dessa projektansökningar kommer ju från olika framsynta och utvecklingsorienterade kommuner. Det är klart att man efter ett tag ser att vissa kommuner är mer offensiva och drivande och andra kommuner skymtar med sin frånvaro.

Allt handlar om kontakter, nätverk och personliga relationer. Som alltid.. I Västra Götaland måste vi utveckla dessa nätverk, för det är oftast det som är bränslet i de flesta utvecklingsfrågorna. Jag har därför bestämt mig för att göra mitt bästa för att även Kungälv ska bli en del av detta nätverk, och med det delta i det regionala samtalet.

torsdag 27 november 2008

Interreg IV B Nordsjöregionen

Jaha? Vem vet vad detta är då?? Inte många..

Interreg IV B Nordsjöregionen är ett EU program för interregionala samarbetsprojekt som syftar till att göra "regionen till en bättre plats att bo och arbeta i". Det handlar alltså om samarbete mellan länder och kommuner i Nordsjöregionen. Eller med andra ord.. regional utveckling.

Samarbetet mellan offentliga organ är fokuset, vilket i sig kan tyckas märkligt.. Inom t.ex turism har det offentliga inte särskilt mycket att hämta utan samarbete med företag.. Det går att samverka med företag, men deras insats går inte att växla upp i pengar. Man måste också ha ett stort antal partners i sitt projekt. Om man har en bra idé för utveckling gemensamt med kommuner i andra Nordsjöländer gäller det att koppla in minst tre andra länder, helst en handfull kommuner i varje land och sen är det bara att sätta igång.

Jag sitter som representant för VGR (Västra Götalandsregionen) i den s.k Subkommittén. Man skulle väl kunna kalla detta sammanhang för ett "svenskt förmöte" inför det stora beslutsmötet. Representanter från de, i programmet, aktuella svenska regionerna (Skåne, Vgr, Halland och Småland) träffas för att gå igenom alla inkomna ansökningar . Subkommittén prioriterar och diskuterar för att ge de svenska ledamöterna som sitter i beslutssammanhanget (Steering Committe) den svenska synen på inkomna projekt. Det stora beslutsmötet är i Köpenhamn i december.

Vi har alltså tagit ställning till ett stort antal projektansökningar, konstaterat att den Svenska representationen denna gång var knaper. Holländarna verkar vara mest på hugget. I diskussionen framkom att de har ett antal konsulter som jobbar heltid med att för sitt land skriva fram ett antal ansökningar. Den typ av resurser har vi inte i Sverige, här får kommunerna själva författa sina ansökningar.. med support av en samordnare i regionen.

Vidare fick jag klart för mig att vårt Västsvenska (kommunägda) kontor "West Sweden" INTE jobbar med interreg programmet??!! Nej, de jobbar bara med strukturfonderna, fick jag till svar när jag undrade hur de var representerade.. SUCK!! Ibland undrar man hur folk tänker.. Att vi i vår region skulle ha två parallella organisationer inom det offentliga som jobbade med stöd till EU-projekt, nätverk.. Jag bara undrar..

Hur tänkte dom?

söndag 23 november 2008

Heidi

I helgen har jag varit i Grythyttan och hämtat hem mitt stoföl, Heidi. Detta innebär att jag nu har häst igen.. Har ju varit utan häst sen nästan ett år tillbaka.. (första gången sen jag var 11 år..).

Det är mitt sto Amelias föl, jag har "gett bort/lånat ut" Amelia tills vidare till en uppfödare som är mer inriktad på dressyr än vad jag är.. Hon var dräktig när hon for till Värmland, och fölis är min.. Hon är arvtagaren, jag har själv valt hingsten. Han heter Haydn, och är nästan rent fullblod, har hoppat som bara den och vunnit nästan allt som går att vinna upp till 1,50. Dessutom är han skimmel, och kommer ur en legendarisk fullblodsstam med Mytens XX som pappa..

Amelia har jag haft sen hon var 1,5 år gammal, då vi möttes på Flyinge. Det är nästan 18 år sen nu =).. Hualigen vad tiden går.. Hursomhelst, Amelia och jag fann varandra direkt, hon var ledare i ungstoflocken och hade precis de egenskaper och det temperamentet som jag söker hos en häst. Stark, envis, uthållig och bäst när det gäller.. Det har hon visat vid ett flertal tillfällen, och hennes barn har också visat det..

Nu är arvtagaren hemma, Heidi. Hon har samma färg som mamma, men är betyligt coolare. Det märks redan. Det kanske är bra, för piloten (jag) är nog inte lika tuff längre som jag var för 18 år sen..

Heidi och jag ska förhoppningsvis tillbringa många år framåt tillsammans. Jag hoppas att vi kan komma ut och tävla lite fälttävlan så småningom. Något föl blir det nog också.. Men det dröjer, nu är hon en raggig liten fölis..

onsdag 19 november 2008

Återtaget av makten..

Måste säga att det är en känsla av förundran och befrielse att ha fått återta makten över min egen kalender.

Det är också en källa till förnyelse och ny energi.. Jag kan varmt rekommendera detta..

måndag 17 november 2008

Miljöhuspremie

Säga vad man vill om miljöbilspremien, men den bidrog helt klart till en snabbare omställning från gamla bensinslukare till en klart miljövänligare bilflotta..

Jag tror att principen att använda pengar för att stödja konsumenters omställning på detta vis är ett utmärkt, marknadsneutralt sätt att påverka den stora och framförallt viktiga omställning som vårt samhälle står inför.

Av den anledningen tycker jag att nästa steg borde bli att införa en miljöhuspremie till dem som anpassar sitt hus, nybyggnation eller gammalt, till att inte kräva energi för uppvärmning (s.k passivhusstandard). Det skulle med all sannolikhet vara ett bra verktyg för att få ett starkare konsumenttryck på snickeribranschen..

Därför är det idag extra kul att läsa att Naturskyddsföreningen går ut med två rapporter där de utmanar regeringens energieffektiveseringspolitik.

Utdrag ur pressmeddelandet;
Naturskyddsföreningen har låtit energikonsultföretaget SWECO, testa möjligheten att effektivisera energianvändningen i Sverige med 50 procent till 2030. Konsulterna konstaterar i rapporten att det är möjligt att reducera Sveriges energianvändning med 190 TWh till 2030 – alltså till knappt 50 procent av dagens energiförbrukning på cirka 400 TWh.

– Det finns effektiviseringsmöjligheter överallt i samhället. Vi har tekniken, vi har idéerna till styrmedel – det som krävs är politiska beslut som knuffar bollen i rullning. Nu kan regeringen koppla ihop finanskrisen med klimatkrisen – genom att stimulera energieffektiva åtgärder skapas nya jobb samtidigt som energikostnaderna för hushåll och näringsliv sänks, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.


Det känns ändå mer otroligt skönt att min kära (m)kompis och riksdagsledamot Cecilie Tenford-Toftby just har lämnat in en motion om miljöhuspremie..

fredag 14 november 2008

Ung Energi i Bengtsfors

Idag har jag varit i Bengtsfors och träffat ungdomar, lokalpolitiker och lokaltjänstemän i en workshop som tagit sin utgångspunkt i något som liknar en Framtidsverkstad. Ung Energi är namnet på denna delprojekt/delprocess i Smartdialogen. Dialogen sker nu med ungdomar mellan 12 och 18 år om hur vi ska forma ett mindre fossilberoende samhälle.. Det är ett kreativt och lite annorlunda sätt att jobba med framtids- och visionsfrågor tillsammans.

Slutsatsen kan delas in i tre budskap till oss politiker från ungdomarna;

1. Fatta tydligare beslut, mål på 20 års sikt räcker inte längre, ni måste kunna konkretisera detta lite tydligare.

2. Skapa en samhälls-klimatbudget på både långsiktig och kortsiktig nivå, som spänner över hela samhället, inklusive investeringar för ökad andel förnyelsebar energi.

3. Samarbeta inom politiken på ett konstruktivt och lösningsorienterat sätt, sluta lägga tid på tjafs.

Måste säga, att det som alltid är en kick att träffa nästa generation.

onsdag 12 november 2008

Diversearbetare inom samhällsutveckling..

Igår var jag på kulturrådslaget i Göteborg, temat var "kulturens roll i samhällsutvecklingen". Man skulle kunna säga att det är kulturberedningens svar på SMART-dialogen. En träff där kommunernas aktiva (både politiker och tjänstemän) träffades tillsammans med regiondito för omvärldsanalys och strategiska samtal.. Spännande att se ett antal miljöpolitiker på plats. Kulturen är utan tvekan en del av den hållbar utvecklingen.

Sammanfattningsvis; En bra dag, fick några bra kontakter. Bjöd t.ex Kulturnämndens ordförande Lars Nordström till Kungälv för ett första förutsättningslöst samtal om vår utveckling av Fästningsholmen.

Att summera en sånhär dag är svårt, men det kanske mest talande var väl det gamla vanliga.. gubbar, gubbar och åter gubbar.. Det känns inte särskilt kreativt och framåtsyftande att se dessa gubbs, sitta där framme på paneldebatten och känna att : är detta vad vi kan erbjuda som politisk ledning för kulturen i regionen..?! Erik Blix pressade på panelen med just den frågan från publiken, men panelen valde att inte fånga bollen utan studsade den med inlägg som; men vi satsar jättemycket på ungdomskultur..

Suck, ja, ja det lär ju inte bli någon kioskvältare än på några år..

fredag 7 november 2008

Interregmöte i Fredrikshavn

Torsdag-fredag har jag ägnat åt interregionalt samarbete mellan Norge, Sverige och Danmark. Det handlar om EU-projekt.. Kungälv (utvecklingen av Bohus Fästning) är en liten del i ett stort samarbetsprojekt för att utveckla kultur och turism. Deltagarna som var ca 50 st är representanter för olika fästningar, herrgårdar, museer och andra liknande institutioner.

Här i Fredrikshavn har nu de flesta aktörerna träffats för att koordinera sina olika verksamheter och utvecklingsprojekt i en gemensam ansökan till EU. Jag själv deltar för att sätta mig in i vad projektet handlar om då det är tänkt att jag ska vara en av ledamöterna i den politiska styrgruppen för projektet. Väldigt intressant och framförallt lärorikt att träffa så många aktörer som är verksamma inom samma bransch.

Det som jag själv tyckte var mest kittlande var nog ett danskt museum som jobbade på att utveckla ett interaktivt slags spel, som skulle kopplas till skolungdomars besök på museet. Där ungdomarna fick logga in i på en sida och skaffa sig en identitet, lösa en mängd uppgifter för att slutligen slutföra projektet på plats i museumet.. Detta kombinerat med interaktiva guider, hologram och andra spännande effekter av ljud och ljus öppnar möjligheter för vårt museum... Bara fantasin sätter gränser.. Hoppas vi kan få in detta i vår ansökan, och att vi kan växla upp detta i vårt arbete med utvecklingen av ett museum på Fästningsholmen.

Håll tummarna..

onsdag 5 november 2008

Könsneutrala äktenskap!!

Jag känner glädje och värme för att det är mitt parti, Moderaterna ! som driver fram frågan om könsneutrala äktenskap. Här kan ni också läsa om vad MUF tycker.

När jag kommer till Kyrkomötet nästa år, gör jag det med stolthet!

Här kan du lyssna på vad Fredrik Reinfelt säger i radion.

Det är också, intressant att se hur man kan gå fram i en sådan här fråga på ett demokratiskt sätt, när man vet att det finns en stor majoritet för en fråga, men inte inom den egna gruppen.

tisdag 4 november 2008

AB

Utvecklingen på gården går vidare och idag har första steget tagits mot bildandet av ett Aktiebolag.. Ytterligare en separationstid, då stallet och dess verksamhet ska bli en egen juridisk person..

Tjuvkil Mellangård AB ska det heta

måndag 3 november 2008

Kyrkopolitiker på hemmaplan..

Imorgon ska jag vara kyrkopolitiker på hemmaplan, det är faktiskt första gången jag ska träffa aktiva människor här hemma i Kungälv för att prata kyrkopolitik.. Jag är inbjuden till Samfällda Kyrkofullmäktige i Solberga och Hålta för att berätta lite om livet i Kyrkomötet.

Ska bli spännande, hoppas att det blir fler tillfällen till detta, eftersom det är jätteviktigt, inte minst med tanke på den stora förändringsprocess som Svenska Kyrkan befinner sig i.

Det som komplicerar det hela är att det inom kyrkan finns en helt otroligt omfattande hierarki av förtroendevalda. Det är ungefär lika många förtroendevalda som aktiva numera.. Och, det är inte svårt att räkna ut att för framtiden kommer det inte att vara möjligt att ha det på det viset.

Ett av problemen är att kyrkans sätt att leda och organisera sitt arbete är så generationsanknytet. Det är svårt det här med engagemang.. Kyrkan står nu inför en omfattande generationsväxling och därmed obönhörlig anpassning till dagens (något mer moderna) sätt att jobba och utveckla verksamhet.. Fantastiskt spännande process.

lördag 1 november 2008

Strålande lördag

Solen den skiner och värmer. Det är nästan så att man inte kan få nog..

Tänk vad solen kan göra för underverk med oss människor. Märkligt att vi inte använder den mer som resurs.