Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

måndag 29 december 2008

Romeo och Julia, åkte de rulltrappa?

Yngsta dottern, Wilma, såg på film med oss om Romeo och Julia igår, tyckte att den var långtråkig och gick och satte sig vid datorn och skrev en egen historia... (precis som Mamma gör ibland..). Den måste jag dela med mig;

Romeo o Julia

Det var en gång en miljonär som hette Julia. Och en Åsneskötaren som hete Romeo. En dag dog Romeos far. Samma dag dog Julias mor. Men Julias far var elak & Romeos mor var åkså elak. Så Julias far låste in Julia på hennes rum. Romeos mor lämnade stan så han hade inga pengar att köpa mat för. Och Julia fick bara en macka om dan. Men en dag hitta Romeo Julia. Han klättra up på repet när han kom up fråga Julia "varför tog du inte du rulltrappan" Romeo sa "ome" men allt sluta got Romeo & Julia gifte sej.

Slut

söndag 28 december 2008

2008, en summering

Detta år har varit ett riktigt skitår, därför är det skönt att det nu snart är över. På nyårsafton ska jag gå ut vid tolvslaget och skåla, blunda och vända mig mot havet och ta några djupa andetag och sen packa ihop 2008, slänga det på pappersåtervinningen och bara glömma det så snabbt som möjligt. Jaha? Varför då kanske någon undrar och om jag ska dra kortvarianten så kan jag bara säga att det är svårt att kombinera sjukdom i familjen med politisk härdsmälta och nybyggnation av stall.. Allt på samma gång. Det räcker så, jag tänker nämligen inte lägga mer energi på något av allt detta. Det är över nu och från och med nu ska jag bara göra sådant som jag vill, känner för och tycker om. Allt annat ska bort. Livs-feng shui, kan man kalla det..

Jag har följt pappa nära på alla turer fram och tillbaka mellan sjukhuset och hemmet. Det har varit väldigt svår vissa dagar. Nu såhär när man tittar tillbaka borde jag kanske gjort på ett annat sätt och tagit ledigt en tid. Jag var nog för fokuserad på vad jag skulle leverera att jag inte tänkte på mig själv. Ja, man kan säga att hela detta året har lärt mig mycket om mig själv. Pappa och jag är väldigt lika, äpplet faller väl antagligen inte så långt från trädet – som man säger. Nu är han bättre än på länge och det gör att även jag mår mycket bättre.

Kommunpolitiken
Ska man sammanfatta år 2008 i Kungälvspolitiken på ett bra sätt blir det nog ”svindlande turer med många ombyten av roller och personer..” Det är klart att så många ombyten av personer och roller tar tid och energi för både organisationen och politiken. Men, ibland är det nödvändigt. För min del blev det en befrielse..
Men, året började bra, en otrolig resa till Kapstaden i Sydafrika med en 9-klass från Fredkullaskolan i Kungälv. Temat för resan var ”hållbar utveckling” och vi träffade och lärde känna en skola, lokala politiker samt gjorde flera studiebesök. Vi knöt politiska kontakter som kanske kan utvecklas till någon form av utbytesprojekt, vem vet. I februari kommer en liten delegation från Grabouw, den lilla staden som vi besökte. Om resan kan ni läsa dag för dag på min gamla blogg .

I övrigt har jag inte så mycket att kommentera då jag har avvecklat mitt politiska engagemang och numera endast är ledamot i Kommunfullmäktige.
Ett uppdrag har jag dock kvar. Bohus Fästning! Denna historiska symbol och mötesplats! Där ska jag göra mitt bästa tillsammans med min politiska arbetsgrupp för att vi ska få till ett visit center och förhoppningsvis; ett museum.. En maxad avslutning på det kommunpolitiska året var det att få avsluta vårt jubileum med ett sprakande fyrverkeri..

Regionpolitiken
Hela 2008 har präglats av SMART dialogen, en bred process för att jobba fram en strategi för ett mindre fossilberoende Västra Götaland. Timingen för denna dialogen kunde inte ha varit bättre, nu står vi där med vågkraften, vindkraften, bioenergin och solkraften.. En otrolig efterfrågan på miljöteknik. Och, en arbetsmarknad som skriker.. En av våra stora utmaningar framöver blir att hantera kommersialiseringen av den offentliga miljötekniken. Vi har inte råd att ge bort vår utveckling.. Här blir det en riktigt spännande diskussion att ta tag i. Ca 90 % av alla biogasanläggningar är kommunala, där tar man glatt emot alla studiebesök från alla världens hörn.. Och vi bara ger bort forskningen.. gratis. Vill verkligen våra skattebetalare detta? Är verkligen kommunala bolagsformen de bästa ägarna/utvecklarna av ny miljöteknik?
Ett annat problem är hur det kan komma sig att vi här i Västsverige forskar fram ny teknik, men använder den inte? I Tyskland och i Holland bara exploderar det av biogasanläggningar och passivhus.. Men här i Sverige väntar alla.. undra på vad? Vi håller på att bli omkörda mina vänner..

Gården
Här hemma har hänt massor, vi har byggt ett nytt stall och ökat kapaciteten med nära på 100%. Fantastiskt roligt och spännande, samtidigt som det kräver mer tid och engagemang. Jag har numera också fått hjälp av Theresa i stallet, som jag inte vet hur jag skulle klara mig utan längre..
Att följa livet i lösdriften är en upplevelse. Den lilla flocken med åtta hästar har nu etablerat sig och alla har hittat sina roller, nästan som en familj. Det blir så när flocken inte störs av att människan ställer in dem i boxar.. De har sin egen tid och bestämmer själva när de ska äta och sova. Det är ju så här hästar ska leva, det är verkligen en ynnest att få följa dem. När jag sätter mig på min sängkant på kvällen kan jag se en liten del av ligghallen, jag ser vilka som ligger och sover och vilka som står och äter. Det ger mig ro att se dem.

söndag 21 december 2008

God Jul!

Nu tar Maria julledigt och ägnar tiden åt andra saker än att sitta vid datorn för några dagar framöver..

Det är mycket som ska göras; huset ska städas och pyntas, maten ska lagas, julgranspyntet ska letas fram.. staketet ska lagas och hästarna ska skötas..

Håll ut, innan årsskiftet ska jag återkomma med en summering av 2008.. Tills dess - sköt om er och sitt inte framför datorn!

Kram

onsdag 17 december 2008

Pampig avslutning på Jubileumsåret!


I lördags bjöds över 1000 Kungälvsbor på en fantastisk avslutning på jubileumsåret på Fästningsholmen. Vad kunde passa bättre än med stämningsfullt luciatåg, facklor, högtidliga tal och avslutningsvis med ett sprakande fyrverkeri, som fick mig att tänka på "den stora smällen". Den där gången för många, många år sen då en modig soldat gick ner och tände på krutförådet så att "stenar och gubbar flög som kråkor i skyn". Nåja, denna gången såg vi inga fåglar eller gubbar som flög men väl krutrök som omslöt fästningen. Det såg kusligt ut när smällarna tystnade och röken drog bort.

Jag känner mig stolt över vad vi har åstadkommit under detta år. Det bästa är att det är inte på långa vägar är slut. Här ser ni en fin bild som jag har fått från Södra Bohuslän..

Om Fästningarnas fest kan man också läsa på Fästningarnas Fests egen hemsida..

torsdag 11 december 2008

Energiomställningen genererar nya jobb i Västsverige!


Det är uppenbart att energiomställningen som vi jobbar med i Västsverige kommer att leda till en massa nya jobb! Men kanske det är så att vi insnöade pratar så mycket om terrawattimmar att vi glömmer att det också handlar om en ny bransch, tillväxt och framförallt massor av nya jobb!

I tisdags var vi i Lysekil och träffade VD för Seabased, företaget som jobbar med vågkraften. Då fick vi den positiva nyheten att vågkraften äntligen har gått in i tillståndsprocessen, eftersom militären har backat. Detta innebär att det nu blir en massa arbetstillfällen i den fabrik som planeras i Lysekil. När den är fullt utbyggd handlar det om sysselsättning för upp emot 1600 personer!! Linjetillverkning av vågkraftsaggregat, kommer att kräva kompetens från verkstadsindustrin..



Idag har jag varit på möte med BRG om biogasutvecklingen. Där formligen exploderar det också, men i mindre och mer småskalig form. Är det så att vi har blivit lite bortskämda med ett fåtal stora aktörer med väldigt många anställda? Och därför har svårt att möta en ny bransch med många små aktörer?

Jag tror att vi måste bli bättre på att sätta siffror på antalet arbetstillfällen för denna nya bransch.

måndag 8 december 2008

Plötsligt ställs man inför faktum

Tänk vad mycket man tar för givet..

Min pappa är sämre igen, han är ju till åren kommen med sina 84 år. Men, fram tills nu har han varit helt självgående, och klarat sig själv. Han är ju mer envis och uthållig än de flesta.. Samtidigt känner jag mig mer tagen. Det är svårt att hjälplös stå vid sidan om sina föräldrar i en sådan här situation.

Hur många klarar att komma tillbaka hem till sitt hus, lära sig datorn en gång till, städa och laga mat, allt detta från tre hjärnblödningar och en stroke..? Det enda han slutat med är att köra bil.. När jag tittar tillbaka på det gångna året, måste jag säga att det är ju fantastiskt. Hoppas att jag själv en gång får en sådan chans.

När man lever så nära som vi gör, vi bor ju på samma gård, delar vi varje dag och ser alla framsteg. Därför är det så svårt att acceptera när det går åt andra hållet. Nu vill inte hjärtat fungera som det ska, och det kan vi inte göra något åt. Vi får försöka hjälpas åt, men det är svårt att acceptera. Det är ett faktum.

Plötsligt har pappa blivit gammal, det tog bara en vecka.

fredag 5 december 2008

Utveckling av Fästningsholmen!

Utvecklingsarbetet med Fästningsholmen går nu in i en ny fas. Kommunfullmäktige fattade igår beslut om en politisk inriktning för den fortsatta processen, helt enligt vår arbetsgrupps förslag..

Kungälvs kulturarv och kulturmiljö är en väsentlig del av kommunens identitet och attraktionskraft för kungälvsbor och besökare. Det gör Fästningsholmen med fästningen, kommunens varumärke - till en av kommunens viktigaste tillgångar för att bidra till tillväxt, framtidstro, sysselsättning – en resurs kommunen vill utveckla i samverkan med andra aktörer.

Kungälvs kommun är positiv till en etablering av ett besökscentrum på fästningsholmen.

Genom århundraden har Fästningsholmen haft stor betydelse som knytpunkt och mötesplats för såväl den enskilde medborgaren i lokalsamhället som företrädarna för de nordiska länderna. Huvudskälet var det strategiska läget där landsgränserna möttes och med älven som sammanhållande länk för såväl vattenbunden som landbunden trafik.

Idag reser sig fästningen som en symbol för historiens vingslag och Fästningsholmen håller på att utvecklas till en mötesplats för både stora arrangemang och små utflykter. Det strategiska läget gör att Fästningsholmen fortfarande har rollen som knytpunkt för trafik såväl på älven som på motorvägen, idag som gränsland mellan stad och land och som inkörsport till Bohuslän.
Utvecklings förutsättningar
Den djupa historiska dimensionen gör att man behöver både varsamhet och fantasi för att kunna tillvarata möjligheterna att levandegöra kulturarvet på ett sätt som når en bred allmänhet och för att även kommande generationer ska kunna nyttja och uppleva Fästningsholmen.

Ett gott samarbete mellan kommunen, SFV, företag och föreningar

Tydlig inriktning för utveckling av turism- och besöksnäring kopplas till aktörer och verksamhet på fästningsholmen. Företag och föreningar verksamma inom aktivitets-, turist- och besöksnäring får ökade möjligheter till utveckling samtidigt som aktörer med annan inriktning får minskat utrymme. Inriktningen för Älvkullen behöver långsiktigt kopplas till besöksnäring istället för sjukvård.

Helhetsbilden av Fästningsholmen omfattar även en utveckling av Eriksdal, älvsstränderna, strandpromenaden och Nordiska Folkhögskolan.

Tillgängligheten utvecklas för båt-, buss- och bilburen trafik och är avgörande för framtiden. Besökaren möter stora ytor som inbjuder till aktiviteter och arrangemang, en outtömbar källa med historia samtidigt som sinnena fylls av de vackra och ståtliga omgivningarna. Se bilaga 2.
Kommunens roll & ansvar
Kärnverksamheten för kommunen är vård, skola och omsorg och infrastruktur som vatten- och avlopp, gator och trafik, men även utveckling av områden som föreningsliv, kultur och näringsliv. Den snabbt växande turismen ses som en del av näringslivsfrågorna. Den övergripande samordningen av turistarbetet sköts i samarbete med Stenungsund, Tjörn och Orust genom Södra Bohuslän Turist AB. Genom att se över kommunens verksamhet kan resurser frigöras och katalysera utvecklingen av ett besökscenter på Fästningsholmen.

Kommunens roll i ett framtida besökscentrum är främst möjliggörare och samordnare.

Framtida driftsform av besökscentrum blir som egen juridisk person i t.ex. bolag eller stiftelse, där kommunen är en av flera samverkanspartners. Styrelsen för den framtida driftsformen kopplas till en utåtriktad och utvecklingsorienterad samverkan mellan Kungälvs Kommun, Statens Fastighetsverk såväl som lokala, regionala och skandinaviska aktörer.

Ekonomiska förutsättningar
Målsättning är att självfinansieringsgraden för verksamheten på Fästningsholmen ska vara 100 %. Det innebär att kostnaden inte ska belasta skattekollektivet. Framtida möjligheter till intäkter utöver entréavgifter skall förtydligas, så som möjligheten att göra evenemang på fästningsholmen, parkeringar, båthamnar etc.

Förslag till beslut
Arbetsgruppen för Bohus Fästning får fortsatt uppdrag att leda och samordna arbetet med;

• Fästningsholmen med målsättning att arbeta fram ett nytt avtal med SFV enligt bifogad tidsplan. Bilaga 1.
• Leda och följa upp uppdrag om utvecklad tillgänglighet. Bilaga 2
• Planprocessen för Fästningsholmen
• Förslag till ny driftsform, styrelsefördelning och framtida finansiering, vilken skall beslutas februari 2009.
• En utvecklingsplan tillsammans med berörda aktörer och intressenter, byggd på vårdprogram och gemensam vision och mål, vilken skall beslutas sommaren 2009.


Politisk arbetsgrupp för Bohus Fästning

Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden..

September 2008

Maria Abrahamson (m), Miguel Odhner (s), Lillvor Bergin (fp), Göran Oscarsson (fp), Eva Hansson (s), Mona-Britt Gillerstedt (s)

tisdag 2 december 2008

Regionfullmäktige i Vänersborg

09:00 Dagen började inte bra, eftersom det regnade bestämde jag mig för att försöka hitta en parkeringsplats närmare än vanligt.. Sålunda svängde jag av och letade mig fram längs smågatorna.. Hittade en parkering där jag såg huset där vi har vårt Regionfullmäktige (..trodde jag..). Det visade sig vara Regionens Hus i Vänersborg. Nu blev goda råd dyra eftersom jag hade tidsbrist - de förklarade snabbt vägen. Fullmäktigemötet hålls i Vänersborgs kommunhus. Nu är jag där, men vet i nuläget inte riktigt var bilen är.. suck! Får springa tillbaka på lunchen..

Själva RF går som vanligt att följa via nätet, om man nu vill detta..

11:45 Tiden släpar sig fram. Vi har precis avslutat fråge- och interpellationsdebatten och därmed tagit tag i den riktiga dagordningen.. Den är ganska ordentlig idag, kolla bara in höjden på pappershögen..



16:50 Nu har vi en genomgång av VG Primärvård, ett nytt grepp med ökad valfrihet för medborgarna i primärvården. Vad är primärvård? Jo, man kan säga att det är den lokala hälso- och sjukvården i kommunen, närmast medborgarna. Jourcentralen kan man nog enklast säga, men den gör lite olika saker i olika delar av regionen.. Det råder skillnad på stad och land, närheten till stora sjukhus osv.. Detta är en av dagens stora frågor, förutom utvärderingen av regionens vision "det goda livet". Vi politiker som sysslar med miljö- regional utveckling och kulturfrågor är väl inte 100% med på banan när sjukvårdsfrågorna diskuteras likväl som sjukvårdspolitikerna inte har järnkoll på miljöfrågorna.. Men, detta behöver bil bättre och vi måste nog jobba för att undvika allt för komplicerade debatter här i RF, för risken att folk slumar till är överhängande..

17:00 Dags för RF att hantera en moderat motion som jag varit med och skrivit. Den handlar om att regionen bör fundera över hur man kan bidra till att katalysera biogasutvecklingen. Denna motion har gått sedvanlig väg mellan Regionutvecklingsnämnden och Miljönämnden, och svaret blev ungefär "jasså" och motionen föreslås besvaras med att "det gör vi redan". Vi konstaterar att vi har en förvaltande majoritet som tycker att det är bra som det är och inte har någon större lust att fundera över hur man kan utveckla detta... Det är uppenbarligen obehagligt att vi är flera moderater som är intresserade av miljöfrågan, det var många som var tvungna att gå upp och säga saker som inte hade något större innehåll..