Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

fredag 30 januari 2009

Djupdykning i telefonboken..

Jag fick en kul grej av Ulle, det gäller personerna som står på olika platser i kontaktlistan i mobilen.

Har du pussat nummer 2? Ja, dottern har jag pussat mycket på..
Vad har du för relation med nummer 20? Ingen alls skulle jag nog kunna påstå, skulle nog tillockmed kunna radera honom eftersom jag hörde att han har slutat som räddningschef i Kungälv..
När ska du träffa nummer 50? Ganska snart, vi jobbar ihop med en utredning för hästnäringen i regionen just nu.
Är nummer 18 söt? Ja, hon är riktigt söt och jag både saknar och längtar efter henne. Hoppas att du har det bra Amalia!
Vad var ditt första intryck av nummer 73? Att hon var en väldigt kompetent, engagerad förvaltningschef.
Gillar du nummer 14? Ja, han har stor erfarenhet av centrumplanering, från ett antal kommuner.. varv Kungälv är en.
Har du träffat nummer 3 den senaste månaden? Ja, typ varje dag morgon och kväll. Vi brukar säga godnatt och godmorgon.. och vi har delat säng de senaste 12 åren..
När ska du träffa nummer 26 nästa gång? Imorgon, Ove inleder Ideologikonferensen eftersom han är ordförande för Moderaterna i Bohuslän..
Är du nära vän med nummer 23? Nja, vi har jobbat ihop en sommar för länge sen. Men, jag åker fortfarande inte förbi Falköping utan att titta förbi och ta en fika..
Har du gått på bio med nummer 4? Ja, det kan man säga.. Jag står mig själv väldigt nära..
Skulle du kunna gå ut med nummer 35? Nej, men han dansar som en kung trots sina 11 år.
Vad pratar du och nummer 105 oftast om? Inte särskilt mycket.. men hon har en trevlig häst som varit hos oss på sommarbete..
Skulle du kunna ge nummer 9 en kram? Absolut, hon gör ett stor insats med ett stort engagemang för Bohus Fästning. Jag hade inte klarat mig utan dig Johanna!!
Vad har du och nummer 67 för relation? Vi stod varandra mycket nära när vi var yngre, min första kärlek! Vi hade chans på varandra i flera år; från 2:an till 4:an tror jag bestämt..
Vad skulle du vilja göra med nummer 125? Hälsa på Smillas valp eller kanske ta ett dopp nere i Lökeberg till sommaren..
Vad är det bästa med nummer 8? Att han brinner för Kungälvsprocessen..
Brukar du och nummer 16 träffas? Nej, inte särskilt ofta. Kungälvsmoderaterna träffar jag allt mer sällan..

onsdag 28 januari 2009

Ung Energi -ett samtal med ungdomar om framtiden och klimatet

Har idag haft förmånen att i delprojektet Ung Energi få träffa engagerade ungdomar i Uddevalla för att diskutera klimat och energifågan inom ramen för den regionala dialogen Smart Energi. Det ger mig otroligt mycket att få tillbringa några timmar tillsammans och lyssna på, fundera och diskutera om framtidens lösningar. Dagens ungdom är så duktiga, pålästa, omvärldsorienterade, engagerade .. ja, det är verkligen en sann kontrast till min vardag..

Här är ett lösblad som på ett spännande sätt beskriver hur samverkan mellan olika aktörer kan leda till utveckling; en tusenfoting i ständig rörelse, där alla delar av kroppen hänger ihop..
Själva mötet har ett spännande och kreativt upplägg, med varvade små korta workshops, diskussioner och praktiska övningar. Det som slutligen knyter ihop hela tillställningen är att de medverkande själva skriver och ritar på en plastpåse som tejpas ihop och tillslut blir till en stor "ballong" med ett budskap.

Samtalen där på golvet, när vi klipper i plastpåsar och tejpar blir väldigt givande. Det är verkligen märkligt att det blir så mycket lättare att fundera och diskutera, när man har något att pyssla med samtidigt.. Ballongen ovan är resultatet från Ung Energis möte i Bengtsfors , den följde med och svajade i bakgrunden för dagens övning..

tisdag 27 januari 2009

Klimat, klimatisk .. eller klimakteriet??

Den nya tidens miljöpolitik handlar om helheten, om vårt framtida samhälle och hur det ska kunna utvecklas i samklang med klimatet och framtidens energiförsörjning. Vi måste hitta "lösningarna" och det har nästan blivit en tävling om vem som kan nå bästa och högsta resultat först. Vilken region eller kommun som snabbast kan ställa om och möta allt det nya som bara väller fram ur varenda skrymsle..

Här i Västsverige har vi försökt att trycka in alla klimatengagerade politiker, företag och organisationer i en process med sikte på ett mindre fossilberoende samhälle, där vi gemensamt har arbetat fram en strategi och medföljande förslag på överenskommelser. Det finns en oerhörd kraft i en blocköverskridande och samlad klimatpolitik i hela vår region för både kommuner och region.

Gjorde en liten klimatisk omvärldsspaning, eftersom jag läste ett pressmeddelande om att Skåne ska storsatsa på biogas.. De verkar göra ungefär samma sak som Västra Götaland.. Men med den skillnaden att de har tillsatt en klimatberedning i Regionfullmäktige bestående av en ledamot från varje parti. Intressant att läsa hur de har valt att lägga upp sitt arbete..

Man ska inte underskatta styrkan och tyngden i att ha en blocköverskridande politisk gruppering som verkar som en katalysator för klimatpolitiken. Hoppas vi kan få till en liknande i Västra Götaland, för där saknar vi verkligen en plattform för de strategiska miljö- och klimatfrågorna. Vi har från Moderaterna påpekat detta ett flertal gånger, men det verkar tvärstopp hos majoriteten att ens diskutera detta.. ibland undra man..?!

Kan det bero på att det är den gamla tidens politiker?

måndag 26 januari 2009

Smilla vaktar..















Smilla vaktar noga alla som passerar utanför. Eftersom det inte längre går att balansera på ryggstödet till soffan har hon snott Kattis favoritplats i fönstret, klättrar upp via fotöljen.



Matte flyttar fotöljen för att Kattis ska få ligga ifred.. Men det hindrar inte Smilla från att vakta..

lördag 24 januari 2009

Holländarnas recept på att få fart på biogasen..

Regionalt mål : 100 000 fossilfria fordon i regionen 2015 (motsvarar ca 10% av alla bilar) samt kollektivtrafiken 100% fossilfri.

Regionen går därför in och finansierar tappstationer, mot att enskilda företag åtar sig driften.

Om du köper en biogasbil får du av regionen en miljöbilspremie på ca 10 000kr och fri parkering ett år.

Om du köper en biogasbil erbjuder bilhandlare fri biogas ett år.

Snacka om att gå från utmaning till lösning!

fredag 23 januari 2009

Gödsel och kompost blir snart hårdvaluta i biogasproduktion!!






Jag har spenderat några inspirerande dagar i Leeuwarden i norra Holland för att diskutera regional utveckling genom Interreg programmet som jag numera är inblandad i. Det är otroligt viktigt och utvecklande att komma ut ur sin egen bubbla och träffa politiker och tjänstemän från andra kommuner och regioner i Europa. Interreg är ett EU program som just syftar till att öka samverkan mellan offentliga organ inom EU för att bidra till ökad samhällsutveckling och tillväxt. En riktig vinna-vinna lösning, om vi politiker bara kan tänka lite utanför våra ordinarie strukturer och budgetprocesser.. och istället samarbeta mer.

På plats nere I region Fryslân, (Friesland) fick jag klart för mig att vi i Västra Götaland snart inte längre ligger i framkant för utvecklingen för förnyelsebar energi. Om vi vill fortsätta vara i framkant, får vi allt växla upp.. I Fryslân har nyligen den regionala politiska nivån bestämt sig för att satsa på biogas (på riktigt, om man säger så..) De har satt upp mål för 2015 att regionen ska ha 100 000 fossilfria bilar (observera teknikneutralt! Inte biogasbilar!) Ett annat mål var 100 000 ”hållbara hus” (typ passivhus).. Det handlar alltså om att man i sin samhällsplanering pekar ut hela områden, istället för att diskutera enskilda byggnader..

Vi gjorde också ett studiebesök på en biogasfabrik, en forsknings- och försöksgård med 200 kor där gödseln används till biogasproduktion ”Nij Bosma Zathe”. Där fanns två rötkammare där man rötade gödseln, men även andra substrat för att omvandla till biogas. Hushållsavfall, energigrödor och allt möjligt går att använda för att göra om till biogas. Olika ingredienser ger olika bra effekt i biogastillverkningen och här håller man som bäst på att utveckla en ”kokbok” för att kunna ta fram optimala blandningar. Det handlar om att ta emot hushållsavfall från hyreshus, restprodukter från bagerier och andra mattillverkare, rester från sockerfabriker mm. Här finns mycket kvar att ta reda på… Men, det är också dags att inse att gödsel och kompost blir hårdvaluta inom kort..


Biogasen från dessa 200 kor leds in i ett bostadsområde med 800 hushåll, och omvandlas till el.. Projektering pågår med en utökning av gården med fler djur och en rötkammare till och då kommer en annan gasledning att gå till en gastapp 1 km därifrån.. Snacka om lokalt kretslopp!!!!!!!!!

söndag 18 januari 2009

Kyrkopolitiska funderingar..

Moderaterna har klubbat sina listor till Kyrkomötet och Stiftet. Med lite flyt får jag nog vara med på Kyrkomötet en mandatperiod till. Något som jag verkligen hoppas på, det är ett av de politiska uppdrag som jag värderar allra högst. Det liknar inte något annat sammanhang som jag varit med i. Varför kanske någon undrar?

Jo, jag tror att det innerliga engagemang som finns, den förståelse (de flesta har)för generationers olika sätt att se på utvecklingen, viljan och strävan efter det goda som förenar alla oss vilsna politikersjälar.. Kombinerat med den skatt av spännande samling människor där den höga medelåldern bidrar med insikt, erfarenhet och kunskap. Jag tror få politiker i min generation kommer i närheten av en sådan här samlad skatt..

Skrev en insändare häromdagen, den handlar om medlemsskapet i Svenska Kyrkan. Det finns anledning att anpassa det till dagens samhälle.. Här kan ni läsa mer om detta.

fredag 16 januari 2009

Att ta bussen är faktist inte så dumt..

Jag tar bussen allt oftare, framförallt när jag ska till Göteborg. Det är faktiskt inte alls dumt, man kan sitta och slumra lite, jag fick fina hörlurar i julklapp som jag sätter på och lutar mig tillbaka.. 20 minuters slumrande gör ibland underverk med en dag.

Man skulle också kunna använda argumentet att man sparar pengar på parkering.. Men, det kan jag nog inte säga att jag gör. Den främsta orsaken till det är Nordstan.. Det är svårt att inte passa på att shoppa lite när man ändå går därigenom. Det är bara att bekänna. Jag har bekännt detta offentligt, på ett klimatmöte med Ung Energi. De hade riggat så att man kunde avge sin klimatbekännelse enskilt inför en kamera. Ungefär som deltagarna i Big Brother..

Förutom att man kan "softa" (som kidsen säger) på bussen, sparar pengar (om man har tillräckligt med självdiciplin) så möter man också många fler människor än man gör i sin lila bil. Häromveckan träffade jag en gammal klasskompis från grundskolan som jag inte sett sen vi slutade 9-an! Där satt vi på bussen 20 år senare, det var precis som vi hade setts bara några månader innan. Vilken känsla.

Så, ställ blien på Eriksdal och hoppa på nästa buss till Göteborg, det kommer bussar hela tiden där så man behöver inte titta i tidtabellen.

Det är inte alls svårt.

måndag 12 januari 2009

Fotomodell.. och debattartikel.




Har fått prova alla flickors dröm, livet som fotomodell.. Vi var några som åkte ner till en studio i Göteborg och tillbringade några timmar med klädombyten, väntan, fotografering och här är några av resultaten.. Inte illa, om jag får säga det själv. Bättre än så här blir det nog aldrig.. och, livet som fotomodell är nog inget för mig heller..

Snarare hoppas jag nog mer på en karriär som skribent =). Äntligen har jag fått in mitt livs första debattartikel,"Miljöteknink och förnyelsebar energi är en arbetsmarknadsfråga", naturligtvis inte i GP eller Bohuslänningen.. men, man måste börja någonstans.. så det blev Lidköpingsnytt..

Japp, så blev det..

lördag 10 januari 2009

Har uppfunnit ett nytt ord.. Klimatisk

Skrev en insändare häromdagen och då ska man alltid spetsa till rubriken lite.. och då kom ett ord in i mitt huvud; Klimatisk.

Ska inte förväxlas med miljövänlig, det är mer biologisk mångfald. Klimatisk är mer förnyelebar energi och minskade ustläpp..

Rubriken? Jo, den blev "Regionledningen har fastnat i en klimatisk vinkelvolt"

He, he, he

onsdag 7 januari 2009

Kolla in hur du gynnas på www.jobbskatteavdrag.se

Jobbskatteavdrag.se är ett av de bästa och mest konkreta resultaten från Alliansens politik. Räkna ut själv eller för ert hushåll, hur Alliansens politik har bidragit till mer pengar i kassan från 2006 till 2009.

2009, ett spännande år

Såhär på tröskeln till ett nytt år, känns det naturligt att göra en liten spaning framåt..

I politiken ställs mycket på sin spets under detta år. Nu ska nomineringar inför nästa valrörelse göras. Detta är många gånger en smärtsam process, där vänner och kollegor helt plötsligt ställs och mäts mot varandra. Jag tycker att det är en svår tid. I bland blir det nästan som det gamla talessättet "i krig och kärlek..". Att göra detta i en kristid med stora ekonomiska problem gör det inte enklare. Jag tror att antalet politiska utspel och personliga profileringar kommer att öka under året. Man kan nog också vänta sig att politiker söker olika typer av allianser typ "om du hjälper mig, så hjälper jag dig" (det brukar ibland ta formen av en Robinson-tävling).

Som medlem i ett parti kan du vara med och påverka vilka namn som ska stå på listorna till valet, som väljare får du välja på färdiga listor. Glöm inte det! Man kan se en uppgång på antalet medlemmar ett år som detta..

För egen del tänker jag enbart satsa på region och riksdag.

Om man ska spana på gården under året som kommer; ska vi denna sommar härbärgera lika många hästar som vanligt, men sannolikt under en något längre period. En av de ridskolor som vi tar hand om ska bygga om sitt stall. Vi väntar också på tillökning, i år blir det hela 3 föl. Mysigt! Det var länge sen vi hade så många föl samtidigt. Jag håller också på med en utredning för hästnäringen i regionen, vilket kommer att ta en hel del tid i anspråk.

Undras, hur tiden ska räcka till??

måndag 5 januari 2009

Harry Potter

Familjen A. håller på med projekt Titta-på-alla-Harry-Potterfilmer just nu. På något ofattbart vis har vi lyckats missa att se dessa filmer. Nu har vi sett en film per kväll och ikväll är det dags för film nr. 4.

Det är en upplevelse att se dessa filmer så tätt, det kan jag lova.

lördag 3 januari 2009

Kan miljöpolitik vara ideologi?

Den frågan kan man förmodligen skriva en hel roman om, sjunka in i en djup filosofisk fundering om "att vara eller inte vara".. Men, nej - det lovar jag att inte göra.

Det är inte svårare än att vi Moderater varje år i januari bjuder in till en Ideologikonferens för alla moderater i hela Västra Götaland, för att just diskutera olika aktuella frågor utifrån ett Moderat perspektiv. Titeln "Ideologiseminarium" kan tyckas lite torr, men faktum är att denna dag brukar vara oerhört välbesökt, lättsam och trevlig. I årets upplaga har jag den äran att prata fritt och otvunget om moderat miljö och energipolitik.

Vad finns det då för ideologiska moderata miljöfrågor? Jo, ett exempel är utvecklingen av biogasen i regionen. Där vi ser att 90-95% av alla biogasanläggningar är i kommunal regi, det innebär att det inte finns någon marknad. Redan där finns en stark Moderat ideologisk fråga. I ett marknadsperspektiv där vi vill få till en tillväxt och utveckling och inte minst nya jobb blir detta en ännumer intressant fråga. Nu sker en intensiv, nästan explosionsartad utveckling inom denna sektor i vår region, stora resurser (läs skattemedel) skjuts till. Hela världen följer med spänning utvecklingen i Falköping, Brålanda och på andra ställen i Västsverige. Delegationer från hela världen kommer åtminstone hit på besök och tar sen med sig vår kunskap hem och utvecklar detta på hemmaplan..

Är det rätt att vi ger bort detta? Det finns inga patent, ingen kommersialisering. Är det rätt sätt att använda skattemedel? Dessutom så kräver biogasproduktion en råvara, och den finns inte alltid lokalt i den egna kommunen, och jag undrar i mitt stilla sinne hur många gånger om "en viss råvara" är inräknad i olika kommuners kalkyler?? Det är ungefär samma retorik som vi hör i vindkraftsammanhang hos de (allt färre!) motståndare som säger att vi ska lägga vindkraftverken i Norrland. Det skulle bli en himla massa vinkdraftverk i Norrland om alla kommuner skulle lägga sina vindkraftverk där...

Ja, som ni ser mina vänner - det finns allt en hel del att diskutera..

fredag 2 januari 2009

Samarbetsfunderingar

Ibland när man läser en debattartikel sätts fantasin i rörelse.. När jag läste Kent Johanssons debattinlägg i GP idag börjad jag fundera. Den handlade om att samarbete kan ta regionen genom krisen.. Om man ska göra en snabbtolkning kan man konstatera att detta samarbete gäller nog inte politiken..

Varför skrev han den ihop med Bertil Törsäter som är närmaste förvaltningschef? Varför skrev han den inte ihop med någon av sina politiska majoritetskompisar för att ge den politisk tyngd, t.ex Regionstyrelsens ordförande Roland Andersson? Eller varför inte hans vice ordförande i Regionutvecklingsnämnden - Mimmi von Troil, för att visa på politisk bredd? Nej, han väljer en förvaltningschef? Hmm.. Undra varför??