Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

tisdag 31 mars 2009

Regionfullmäktige i Vänersborg

Dagordningen för dagens Regionfullmäktige (som som vanligt kan följas via webbTV) toppas av frågan om att starta en utredning om en utökad regionbildningen med att lägga samman Västra Götalandsregionen med Värmland.. En fråga som jag tror inte minst Värmlänningarna följer, i Karlstad finns det en Alliansblogg som är väldigt aktiv... Där finns ju sen en väl fungerande Allianssamverkan, något som väl blir en intressant fråga för den fortsatta processen..

För övrigt ska vi hantera en rapport från en tilllfällig beredning om "arenor för förståelse mellan proffession och politik", Folkhälsopolitisk policy, Finansieringsprinciper/modell för serviceverksamheten, Investeringar inom NU-sjukvården, tidigareläggning av fastighetsunderhåll, Bistånd i form av hälso- och sjukvård till skadade barn i Gaza, samt ett antal motioner, interpellationer och frågor..

Så, det blir en intressant dag..

13:00 får vi information om det nya telefonnummret till sjukvårdsupplysningen 1177 som införs från och med imorgon.. här kommer man också att kunna boka tid, söka information mm via http://www.1177.se/ , detta samlas nu i en gemensam portal.

Värmlandfrågan bjöd på en lång debatt, ska man sticka upp ett finger i luften och vädra en trend kan man väl säga att det finns en positiv grundton, men tveksamheter och en känsla av att man inte har jättebråttom med processen. Beslutet vi tog med en votering (där endast Sjukvårdspartiet hade avvikande åsikt) visade på en eninghet och löd;

1. Regionfullmäktige beslutar att utreda en regionbildning Västra Götaland-Värmland.
2. Regionstyrelsen får i uppdrag att use en utredningsgrupp.
3. Regionstyrelsen får i uppdrag att tillkännage Regionfullmäktiges ställningstagande för Regeringen.

Så långt ok. Vad detta sen i praktiken landar får den fortsatta processen visa oss, eller ska vi kalla det resan?

16:00 fortsätter så interpellationsdebatten, och vi skruvar oss i bänkarna.. alla vill hem.

fredag 27 mars 2009

Veckans spaning

Veckans spaning är från den regionalpolitiska ”Miljöhelikoptern” som flyger över och bland kommuner, kommunförbund och dess olika möten och konferenser i vår stora region ..
Torsdag-Fredag har tillbringats i Ulricehamn på konferensen Mellanlanda, en slags delregional klimatkonferens i Sjuhärad, skulle man väl kunna säga..

Vi bjöds på ett smörgåsbord av talare och hela tillställningen speglade en bygd med sjudande kreativitet och engagemang... Intrycket blev att Sjuhäradsbygden drivs av entreprenörskap, lösningsorienterat arbetsätt och sist men inte minst ett väldigt gott självförtroende när det gäller omställningen till ett mindre fossilberoende samhälle.. Den lokala SparBanken var med och sponsrade hela arrangemanget, något jag har svårt att tänka mig på en sådan här konferens någon annanstans i regionen..

Efter att ha skrapat fram bilen under en decimeter snö (i pumps) idag när jag skulle åka hem.. funderade jag i bilen på hur regionens olika delar också speglar olika lokala kulturer.. Detta skulle man förmodligen kunna skriva en hel bok om.. men jag nöjer mig med att göra några enkla meningar.. en äkta spaning..

I Sjuhärad finns det äkta entreprenörsanda sprungen ur bygdens kultur, många former av samverkan för utveckling, många små företag och ett stort engagemang i olika bygdeföreningar.

I Skaraborg finns det en annan kultur, mycket mera jordbruk (naturligtvis..) men också en slags lokalpatriotism ”vi skaraborgare..mot resten av världen” som jag inte riktigt tycker mig möta i lika stor grad i de andra delarna av regionen..

I Fyrbodal finns väl inte riktigt samma samverkansanda i bygden, men väl ett väl utvecklat politiskt samarbete mellan kommunerna. Men också en ”kapplöpning” mellan några av de större kommunerna som jag ibland tror kanske inte bara är av godo (inga namn nämda..).

Slutligen då Göteborg, den del av regionen som jag själv tillhör.. Ja, det är ju naturligtvis svårt att jämföra en storstad med tre landsortsdelar på ett rättvist sätt.. Men, min spaning där är att naturligtvis det finns en massa kapacitet i storstadens alla tillgångar.. Men, jag tror att man ska akta sig för att tro att man ”är bäst på allt”..

Utifrån miljöhelikoptern kan jag bara konstatera att vår regions politiska drivkraft för klimat och miljöpolitik har sitt hjärta i Göteborg.. och det där med helhetssyn, ödmjukhet för regionens alla delar och kvaliteter - Det kan bli bättre.

onsdag 25 mars 2009

En dag för regional utveckling och EU medel

Interreg, är ett instrument för regional utveckling – men det är hög tid för Sveriges kommuner och regioner att lära sig använda det!!! Sverige har varit dåliga på att söka pengar för regional utveckling, och det största hindret verkar vara vår egen byråkrati (som vanligt..).

Interreg är samlingsnamnet på strukturfondsmedel till regional utveckling där man vill främja interregionalt samarbete mellan olika områden. Idag har de olika subkommittéerna för de olika interregområdena träffats i Stockholm för ett gemensamt möte (Subkommittéerna inom Interregprogrammet är ett slags ”svenskt gruppmöte för den svenska delen av programmet”).

Tanken är att kommunerna i större utsträckning ska samverka i projektform runt utvalda strategiska områden av den regionala utvecklingen. Utmaningen är för oss politiskt att fånga upp dessa medel inom våra olika offentliga strukturer.. Vi måste jobba mer utåtriktat, skaffa oss nätverk och jobba mer på tvären mellan länder och kommuner, ha lite mer koll på varandra. Klassisk omvärldsorientering skulle man väl kunna säga, och .. det är väl inte den svenska kommunalpolitkens kärnområde precis.. Personligen har jag väl sällan mött något mer inåtvänt sammanhang någonsin (naturligtvis med vissa undantag..). Till viss del är det vår egen kommunallag som ställer till med hinder, den lagen syftar just till att "förhindra" samarbete mellan kommuner.

Utmaningen nu är att det finns hundratals miljoner euros för Sverige att hämta hem, om vi bara lyckas få våra olika politiska strukturer att samverka på ett klokt och smart sätt. Vi behöver ”knyta ihop” eller snarare ”synkronisera” det strategiska samhällsutvecklingsarbetet.
Kort och gott måste vi från politiken arbeta på ett nytt sätt med samhällsutveckling, planering och styrning. Om vi vill få ut mer samhällsutvecklingspengar – vill säga.. Med nuvarande konjukturläge kommer detta att bli nödvändigt, för kommunernas ekonomi kommer att kräva samverkan ett tag framöver.

Redan nu håller Vägverket, Banverket, Nutek och andra verk och myndigheter på att se över sin struktur och skapa regionala ”noder” med tjänstemannastöd regionalt, för att på bästa sätt kunna tillsammans med kommuner och regioner möta upp strukturfondsmedlen. Bara det att vi nu sitter vid samma bord och diskuterar regionala prioriteringar gör att vi på ett mycket smidigare sätt kommer att kunna få inflytande över de nationella prioriteringarna vad det lider.. (ja, jag tror att det nationella inflytandet över infrastrukturfrågorna på sikt kommer att urholkas..).

På det sättet kan vi växla upp strategiska satsningar med EU-medel. Ta t.ex infrastrukturprojekt som knyter ihop vår region… Om vi kan få in våra strategiska satsningar i dessa eu-projekt kan vi växla upp pengarna med 30-50%. Men, då måste våra strategidokument i såväl kommuner som region bli bättre och mer synkroniserade!

Men först och främst måste vi från kommunpolitiken lära oss att jobba mer utåtriktat, att redan tidigt, ja kanske i bugetprocessen och på planeringsstadiet söka kontakt med kommuner i andra länder, vi måste etablera relationer med politiker i andra länder, i andra kommuner, i andra regioner…

I detta sammanhang verkar det för mig fullkomligt ofattbart att inte vår eget västsvenska kommunala EU-kontor West Sweden jobbar med strukturfonderna????? Vem i hela friden ska göra det??????? annars????????!!!!!!!!!

måndag 23 mars 2009

Man är väl inte värre än att man kan ändra sig..

Utvecklingen av Fästningsholmen har tagit med mig och mina politikerkollegor med på en resa genom såväl historien, som kultur- och näringslivsfrågor och människors innerliga engagemang..

Vi gör den här resan tillsammans med Statens Fastighetsverk, föreningarna och företagarna på Fästningsholmen. Det är väldigt tydligt att vi måste ha en aktör på Fästningsholmen som ansvarar för helheten, driften och utvecklingen. Vi har pratat om stiftelse och bolag, och nu har vi enats om att gå vidare med förslaget att bilda ett bolag. Av den enkla anledningen att bolag är smidigare och enklare för alla inblandade.

Hade någon sagt det till mig för några år sen, hade jag skrattat!

Som moderat finns det när man pratar om bolagsbildningar, en väldigt tydlig ideologisk riktning för hur man jobbar med utvecklingsfrågor, och jag har väl varit en av dem som kämpat mest mot snabba lösningar med bolagsbildningar mm.. Gick tillockmed så långt att jag skrev på min gamla blogg att "på min gravsten ska det stå - hon startade iallafall inga kommunala bolag..".

Nu står vi där .... och, man är väl inte sämre än att man kan ändra sig..

torsdag 12 mars 2009

Energitinget, Sveriges största energikonferens

Nu sitter jag på tåget hem från Älvsjömässan i Stockholm, där jag tillbringat två verkligt intressanta dagar. Har fått en bra bild av helheten och den omfattande systemomställning som hela vårt samhälle står inför.

Mycket handlar just om system.. såväl tekniska lösningar som styrmedel, samverkan, lagar och inte minst marknader och människors attityder och kunskap.

Jag har deltagit i olika sessioner och lärt mig både avancerade tekniska frågor rörande olika energikombinats omptimering i t.ex fjärrvärmesystem.. en tekniker som det riktigt lyser i ögonen på.. men samtidigt är det ju så att den ökade byggnationen av energieffektiva hus medför en minskad efterfrågan av fjärrvärme ( i bostadsområden)..

Energi idag är inte bara el i kontakten, det är biogas, etanol, skogsbränsle, pellets, fjärrvärme osv.. olika delar av Sverige har sina unika förutsättningar..

Intressant var att höra hur Region Gävleborg hade tagit ett resolut grepp på sin energimarknad. Alla kommunala energibolag hade gått samman och bildat ett gemensamt regionalt energibolag för att kunna hänga med i den stora omställning som nu sker i energibranschen. Samverkan har lett till att de utvecklat många nya lösningar tillsammans, de har t.ex startat ett gemensamt projekt för att få skjuts i vindkraftsutvecklngen se Samkraft Vind AB.

Tänk bara vilken kraft de får i sitt samarbete! Nu går de vidare och gör likadant med biogasen..

Jag fick också klart för mig att denna branch är väldigt föreningsaktiv.. Jag hittade åtminstone tre olika energibranschföreningar; SERO (Sveriges Energiföreningars Riksorganisation), FSEK (Föreningen Sveriges Energikontor) och Svensk Vindenergi.

Sista sessionen "vår egen" och den avslutades av vår landshövding Lars Bäckström och han är så fantastiskt bra att jag bara måste skriva det.. Heja Lars!!!

måndag 9 mars 2009

Typiskt svenskt?!

Livet med en utbytesstudent har visat sig vara en riktig utvärdering av den självbild vår tillvaro ger.. fast in real life liksom.. ju mer jag visar för henne, ju mer börjar jag fundera på hur vi är funtade här i vårt land.. Vad som är typiskt svenskt blir jag allt mindre stolt över, ju längre tiden går..

I lördags hade jag planerat en dag där jag skulle ta med Nicole och visa henne vår del av Sverige, vårt fina land. Vad passar väl ättre än att köra en tur längs Bohusläns kust, se havet och små fina kustsamhällen.. äta lunch på restaurang Vatten och ta en tur på Akvarellmuseumet i Skärhamn.. Nåja, visst gjorde vi allt detta, men behållningen blev för min del ännu mer funderingar på vad vi sysslar med i Sverige..

I bilen tar hon åter igen upp frågan att nästan ALLA bostadshus i Bohuslän är vita, ladugårdarna är röda. Varför frågar hon? Vad svarar man på det, med bibehållen värdighet? Jag trasslar in mig i ett långt resonemang om plan och bygglagen, falu rödfärg och bohuslänska metoder.. men hon tittar ut genom fönstret helt ointresserat.. och jag undrar för mig själv vad jag svamlar om.. Så säger jag några ord om att i Sverige har vi ju det där ordet "lagom" ingen vill liksom sticka ut, alla vill ungefär se likadana ut.. och hon skrattar, och säger att hon börjar förstå det.. undra om det är positivt? I Canada ser alla hus olika ut, inget är likt det andra..

Vi äter en underbar lunch och tittar på konst, nu var det nog så att jag var mer intresserad av just utställningen än hon.. men.. vi sätter oss i bilen och fortsätter vår tur, jag tänkte mig att vi tar en liten tur genom Tjörn och Orust för att slutligen ta Svanesundfärjan och köra hem igen. Jaha, säger hon någonstans ute bland buskarna på Orust, det ser ju ungefär likadant ut som hemma i Tjuvkil.. alla hus är vita och alla ladugårdar är röda..(!) Men, så plötsligt spritter vi till, en VIT ladugård! OJ! Vilket djärvt grepp! Strax uppenbarar sig det ytterligare två gårdar med vita ladugårdar.. Vi börjar fundera vad detta kan bero på? Billig plåt? Byggnadsnämden har fått fnatt? Vi vet inte, men det bröt helt klart tristessen bland åkrar, berg och gråmulen lördag.. Jag börjar för mig själv undra hur vi är funtade i Sverige? VARFÖR är alla ladugårdar röda? Vilken självbild har vi? Nåja, lite längre upp i Sverige är ju alla husen röda istället..

Vi passerar ett ståtligt och pampigt hus mellan Svanesund och Stenungsund och funderar lite på hur det känns att bygga och bo i ett så ståtligt hus i Sverige, jag försöker att förklara jantelagen för Nicole - men ger upp och börjar känna mig lite uppgiven. Det låter ju helt rubbat. Vad är det för mekanismer som styr vår tillvaro?

Vi handlar i affären, och där står ett ställ med skivor från Melodifestivalen. Något som Nicole har tvingats genomlida alla faser av tillsammans med familjen.. Hon noterar den maxade placeringen för skivstället 1 meter från kassorna och undrar om det är många som tittar på Melodifestivalen.. Typ halva Sverige säger jag.. och hon fnissar. Hon trodde att jag skojade. Snart stirrar hon på mig, menar du att alla dessa människor (lördagskön i affären) tittar på TV hela lördagskvällen? Japp! Säger jag och känner att folk stirrar. Och, vi köper godis och chips också..

Till detta kan jag också tillägga att när vi häromkvällen tittade på filmen "Patrik 1,5" så blev Nicole helt faschinerad av villaområdet i filmen. Hon trodde inte att det fanns sådana områden i verkligheten.. jo, exakt så ser det ut i Sverige, överallt.. DET fotograferar hon, för att ta med sig hem.. havet och klipporna är inte lika exotiskt.. suck!

Så, här sitter vi i vår svenska IKEA soffa, äter godis och tittar på Melodifestivalen, tur eller otur så bor vi inte i ett Patrik 1,5-villaområde och har volvo. Men ladugården är röd, huset nästan vitt..

Typiskt svenskt..