Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

onsdag 23 september 2009

Årets kyrkomöte, vid ett vägskäl..

Årets Kyrkomöte är lite annorlunda än de tidigare. Vi kyrkomötesledamöter står vid ett vägskäl och det känns sannerligen i luften i Trapphallen och i de olika utskottsrummen.Om det beror på att mötet startar två dagar efter Kyrkovalet, eller om det är förväntningarna på beslut och ny vägriktning, som vi många så länge har önskat, när det gäller frågorna om vigselrätt och samkönade äktenskap. Det vet jag inte.Men det har börjat talas ett nytt språk, på ett nytt sätt, och det är tydligt.

Jag tycker att vår Ärkebiskop Anders Wejryd öppnade årets möte med ett fantastiskt bra tal. Han talade om kyrkans roll i tiden vi är i nu. Att kyrkan kanske lite bättre än andra faktiskt kan lyfta blicken och vara en kraft i samhället, stå för hopp och framtidstro. Detta i en tid när bilar brinner och ungdomars utanförskap i finanskrisen blir allt tydligare. Han ställden några viktiga frågor till oss ledamöter, hur ska vi ha det med vårt samhälle? Samhällsplaneringen har gett oss ett segregerat samhälle, ska kyrkan också följa den trenden? Vilka kyrkor ska vi stänga när det blir kärvare tider i församlingarna? Ska vi stänga kyrkorna där bilarna brinner? Hur påverkar utjämningsystemet inom kyrkan denna process?

Han pekade också på kyrkans roll som arbetsgivare, och hur kyrkan kan bli betydligt bättre på att jobba med människors utanförskap. "Arbete är en del av livsmeningen, - inte ett straff. Kyrkan kan göra mycket för att skapa arbetstillfällen för att hjälpa människor ur utanförskapet".

När vi behandlar motionerna blir det allt tydligare för mig att vi kyrkomötesledamöter pratar olika språk, vi representerar olika kulturer och generationer. När nomineringsgrupperna ska tillsätta roller och poster efter valet får vi hoppas att även 70-talisterna får en chans att bli representerade på poster som kan påverka mer än genom motioner och utskottsmangling.Vår motion "Kyrkomötet 2.0" handlar om att Kyrkomötet måste öppna upp och jobba mer utvecklingsorienterat. Vad är det? Går det att skriva in i kyrkoordningen? Nej, om man ska utveckla något nytt så måste man styra mot något man tror på, men inte exakt vet i detalj hur det ser ut.

Med dagens upplägg går hela Kyrkomötet ut på att bevara allt som det alltid har varit, det är inte ett utvecklingsorienterat arbetssätt. Arbetet i utskotten går ut på att hitta vägar att avslå motioner. Det borde vara tvärt om, vi borde öppna upp för att pröva nya idéer innan vi sätter ner foten och bestämmer oss.

Med dessa ord önskar jag er lycka till mina kära fina kyrkomötesvänner, jag lämnar er imorgon för jag måste åka på ett annat möte.. Men, jag lovar att nästa Session - då är jag här hela tiden.

Kram!

fredag 18 september 2009

Vem ska man rösta på lokalt i Kungälv i kyrkovalet?

Många har frågat mig hur man ska rösta i kyrkovalet på den lokala nivån om man tycker att det är viktigt med samkönade äktenskap och fler kvinnliga präster..

Det är inte helt lätt att veta vilka åsikter som döljer sig bakomn namn och listor, dessutom ska man hålla reda på vad alla olika nivåer handlar om. Jag ger mig nu på ett försök att visa vilket alternativ som finns i olika delar av kommunen…

Om det är några personer som vill vara med här med sitt namn är det bara att höra av sig så ska jag skriva till och uppdaterar allt eftersom..

Tyvärr är det ofta så att på församlingsnivån finns bara en lista, och då är det extra viktigt att kryssa. Alltså måste man noga kolla upp vilka namn som står för vad.

Inledningsvis en kort förklaring på de olika nivåerna som finns inom kyrkan;

Nationell nivå – Kyrkomötet
(här hoppas jag naturligtvis att ni kryssar för mig på Moderaternas lista)
Kyrkomötet beslutar på nationell nivå om det gemensamma, till exempel kyrkoordningen. Kyrkomötet har även ansvar för det internationella arbetet. Det är Kyrkomötet som tar de stora besluten som berör hela Svenska kyrkan.

Regional nivå – tretton stift, vårt stift heter Göteborgs Stift.
På stiftsnivå handlar det bland annat om att bistå församlingarna på olika sätt, bland annat rådgivning, utbildning och viss egendomsförvaltning. Högsta beslutande organ är stiftsfullmäktige.

Lokal nivå – församling och/eller samfällighet
Den lokala nivån består ofta av flera delar, dels församlingsnivån (vita lappar) och dels det samfällda kyrkofullmäktige (Blå lappar, flera församlingar har ett gemensamt fullmäktige). Under detta finns oftast en styrelse (kyrkoråd eller kyrkonämnd) som arbetar med församlingens och samfällighetens målsättning, verksamhet och ekonomi. Och det är ju väldigt mycket det. Allt från barngrupper, körer, äldreträffar, diakoni (kyrkans sociala arbete) till krisarbete och internationellt engagemang.

Här kommer en lista över de alternativ som finns att välja på i Kungälv om man vill välja en nomineringsgrupp som är positiv till samkönade äktenskap och fler kvinnliga präster;(Blå lappar)

Samfällda Kyrkofullmäktige i Torsby Pastorat(blå lapp):
Folkyrka, jag kryssar Louise Eriksson, Anders Holmensköld och Lars Pehrson

Samfällt Kyrkofullmäktige i Solberga Pastorat (Blå lapp):
Folkkyrka (min svärmor Ragnhild Abrahamson står på Folkkyrkas lista och hon är ett ypperligt alternativ)
Kyrkans Framtid

Samfällda Kyrkofullmäktige i Kungälvs Pastorat (Blå lapp):
Folkkyrka

Samfällda Kyrkofullmäktige i Romelanda- Kareby Kyrkliga samfällighet (blå lapp):
Levande Församling i Romelanda (Thomas Alpner står på listan är moderat och han har jag personligen frågat)

torsdag 10 september 2009

socialisera mera..

Två dagar med sociala frågor är avverkade. Konferens med Sociala Gruppen i GR, Göteborgsregionens Kommunförbund.

Intressant, utvecklande och inspirerande att ha förmånen att sitta med i detta sammanhang. Konferensen inleddes med att vi fick besök från Arbetsförmedlingen som presenterade statisktik och trender för regionen, kommunförbundet och enskilda kommuner. Deprimerande siffror att ta del av. Lite tokigt blir det när statistiken presenteras i procent, särskilt för Kungälv som innan finanskrisen hade nästan lägst arbetslöshet i hela Sverige.. så den procentuella ökningen är nu 110% men antalet huvuden är inte så många.. Ungdomsarbetslösheten är Kungälvs största problem, enligt statistiken – men då ska man minnas att de ”äldre” som är nyarbetslösa inte ramlar ut i försörjningsstöd förrän efter ett år.. Så sannolikt kommer nästa års siffror bli betydligt tuffare. Vi fick också en lektion i att läsa denna statistik, som var nyttig.. Det är lätt att mixtra med dessa siffror.. För VGR ser det ut som att ca 100 000 personer kommer att vara öppet arbetslösa under 2010, samtidigt som varslen sjunker sakta. Viktigt att komma ihåg i varselstatistiken är att den endast omfattar företag som har fler än 5 anställda.. !! Det innebär att varslen i småföretagen inte syns i statistiken.

I bakvattnet till detta lyftes också en annan uppgift, nämligen att det våren 2008 var 23,4% av alla åk 9 elever som saknade fullständiga betyg. DETTA, mina vänner är ett isberg för Arbetsförmedlingen.
Vi har också diskuterat forskning och utveckling inom det sociala området och det är bara att konstatera att sociala- och arbetsmarknadsfrågor i vågorna av finanskrisen rör sig i större sammanhang än kommunförbunden. Jag lyfte frågan om att vi kanske skulle ha en beredningsgrupp för sociala- och arbetsmarknadsfrågor under VGR och också lägga forskning och utveckling i denna mellankommunal/regionala nivån. För att få vinna-vinna lösningar framöver..
Jag är den enda i denna kommunförbundsgrupp som sitter i Regionfullmäktige, och det är väldigt tydligt vilket olika perspektiv vi har på politiken..

hmm, jag kanske borde socialisera mera.. hi hi

tisdag 8 september 2009

Regionfullmäktige i Vänersborg

Regionfullmäktige sammanträder idag i Vänersborg, mötet går att följa via webb-TV se här. Dagens huvudpunkt (för min del) är naturligtvis antagandet av Klimatstrategin..

Mötet börjar som vanligt med en frågestund, och min gissning är att klimatstrategin kommer att hanteras framåt lunch.

Uppdaterat 15:45

Miljödebatten avlöpte väl ungefär som jag trodde. Alla är naturligtvis positiva och har stora förväntningar, jag visade bilden från ett av Ung Energimötena som jag deltagit i (se blogg).

Som vanligt hamnade vi i vinkelvolten att Miljönämnden och Miljöberedningen MÅSTE driva processen själv inom ramen för sin budget. En budget som inte finns, eftersom Miljönämnden redan i våras skickade en skrivelse till Regionstyrelsen för att de inte hade några pengar att genomföra processen med... En skrivelse där de ber om 5 miljoner kronor. ????? Jag förstår inte var problemet är, varför man inte kan samverka även inom regionen för att driva på processen. Att låta klimatprocessen bli gränsöverskridande även inom denna organisation. Genom att koppla ihop mål och satsningar från alla regionens verksamheter så att de pekar åt samma håll. Tilväxtprogrammen (ca 360 miljoner kronor), infrastruktursatsningarna, Västtrafik, Regionutvecklingsnämnden med alla deras projektmedel..

Om Regionens alla resurser, inriktningar och mål pekar åt samma klimathåll som kommunernas, företagens och universitetens och alla övriga akörer skulle vi få den fart på omställningen på vägen mot ett fossiloberoende samhälle.

Men, det är klart.. det gör ju inget att vi kanske får den riktiga Balikonferensen under nästa mandatperiod....