Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

onsdag 28 oktober 2009

Var går gränsen för vad man får säga till en annan människa?

Mina starkaste minnen från årets Kyrkomöte kommer tråkigt nog inte att vara det historiska besluten om samkönade äktenskap och vigselrätt. Det kommer att vara hur otrevligt och kränkande prästen och gruppledaren för Frimodig Kyrka, Dag Sandahl bemötte två av mina vänner ute i trapphallen under pågående Kyrkomöte.

Hans uttalande har hamnat i media. Här kan ni se vad han sade, jag tänker nämligen inte skriva sådana ord på min blogg; SVD, Smålands Posten, Dagen..

För min del är det mycket intressant att följa hur hans uttalande kommer att hanteras av oss som hör talas om det, och hur Kyrkan kommer att hantera det. Hur sätter vi gränsen för hur man bemöter en annan människa?

Jag tycker att det är bra att det har kommit ut i media. Det är väldigt viktigt att människor får reda på att det är på den här nivån och på det här sättet, argumentationen förs av ledande företrädare i Kyrkomötet. Jag ställer mig bakom Karin och Susanne, ger dem mitt fulla stöd och tycker att de två visar stort civilkurage genom att inte acceptera den typen av argumentation. Jag hade gjort precis samma sak, för det är inte okej och något måste göras!

Jag kan inte låta bli att jämföra med hur språk och uppförande hanteras inom sporten, som i detta fallet verkar ha kommit betydligt längre än Svenska Kyrkan...

Inom hockeyn var det nyligen en tränare som använde samma språkbruk och han blev bötfälld av Diciplinnämnden med motiveringen ”Nämnden beaktar särskilt att tränare och andra ledare har ett särskilt ansvar att uppträda korrekt och professionellt i förhållande till domare och anser att en lämplig påföljd för den aktuella förseelsen är böter.” Läs mer i Expressen..

Inom fotbollen kan man ta exemplet Göteborgs Fotbollsförbud, som driver projektet "Nolltolerans" Jag väljer att klippa in deras text till fullo nedan, för jag tycker den var så bra att kanske Domkapitlet i Växjö Stift (som är kyrkans "innomkyrkliga domstol") kan ta lite inspiration från den när de ska hantera den anmälan, som förhoppningsvis kommer in angående Sandahls uttalande.

"Vi har under de senaste åren märkt av ett ökat inslag av våld och hot i Göteborgsfotbollen. Det gäller såväl i spelet som i språkbruk och ton i och runt matcherna. På något sätt har allvaret inom fotbollen ökat långt ner i serier och åldrar. Det innebär också att klimatet för såväl domare som spelare blivit sämre och det är något som vi måste göra något åt. Därför har Göteborgs Fotbollförbund för avsikt att på ett mycket tydligare sätt markera vad man får säga och göra på och kring planen –vi kommer att följa reglerna mycket tydligare. Det kommer bl.a. att innebära följande:

Ledare
Ledare som missköter sig i anslutning till match kommer att avvisas från planen ,vilket också medför att man blir avstängd nästa match(samma regler som gäller för spelare).Vid upprepade tillfällen kallas ledare tillsammans med representant från föreningen till Göteborgs Fotbollförbund för samtal. Föreningens ordförande meddelas brevledes automatiskt vid avvisningsärenden. Utöver detta kan ledaren få en tillrättavisning eller dömas till böter (det gäller även i fall där man använt okvalificerad spelare) Det är också ledarens ansvar att se till att bara spelare och ledare befinner sig inom det(tänkta) tekniska området.

Spelare
Nolltolerans innebär att regelboken följs betydligt tuffare och att grova svordomar och lindrigt hot mot medspelare, motspelare och domare bestraffas med grov utvisning, vilket automatiskt medför minst en matchsavstängning samt att en administrativ kostnad på 500 kr tas ut. Föreningens ordförande meddelas brevledes automatiskt vid grova utvisningar.

Publik/supporters
Föreningen ansvarar för sina supporters. Föreningar där publik/supporters missköter sig mot motståndare och domare kan dömas till poängavdrag. Särskilt uppmärksamhet kommer att ägnas åt domarens situation.

Regelverk och tävlingsbestämmelser
Vi uppmanar också spelare och ledare att tillsammans gå igenom vad som gäller i dessa frågor. Bl.a. finns det klara regler för när en domare skall avbryta matchen."

tisdag 27 oktober 2009

Höghastighetståg kommer att rita om kartan i Sverige

Införandet av höghastighetståg är en central fråga för hela Sveriges framtida tillväxt och välfärd, och vi ligger långt efter många andra länder i världen.

För det första så finns en solklar klimatfördel med tåg. Snabbare och bättre transporter minskar trycket på lastbils- och flygtrafiken.

För det andra så ökas mobiliteten i sådan utsträckning att pendlande möjliggörs över betydligt större geografiska avstånd. Detta bidrar till att minska utflyttandet och avfolkningen från vår fina glesbygd, men också till att minska belastningen av storstadsregionerna där de flesta arbetsplatser ligger.

För det tredje är det allt fler stora koncerner som tagit beslut på att endast etablera sig i anslutning till 100% fossilfria logistikcenter. I Sverige kan vi endast erbjuda detta på ett fåtal platser (med realistiska tidsperspektiv) i t.ex Helsingborg och Malmö.

Rent praktiskt så talar vi om tågresor på 45-50 mil på under 2 timmar. Med en pendlingstid på 45-60 minuter så skulle man kunna bo i Jönköping, Karlstad, Malmö och t.om Köpenhamn och arbeta dagligen i Göteborg utan att det innebär en tvångsflytt av familj eller slitande veckopendlande.

Bara tanken på att detta öppnar svindlande möjligheter när man söker nytt arbete, ser jag som positivt.

En ökad tågtrafik gagnar klimatet, ritar om kartan och överbygger klyftan mellan stad och land. Det är precis vad Sverige behöver för framtiden!

onsdag 21 oktober 2009

Sammanfattning av debatten på Kyrkomötet om vigselrätt och samkönade äktenskap

Sammanfattar dagens debatt om hur Svenska Kyrkan ska ställa sig till samkönade äktenskap och vigselrätt.. vi kyrkomötesledamöter kommer under morgondagen inte att fatta ett enigt beslut, men väl ett modigt och historiskt beslut. Jag är stolt över att få vara med.

Debatten idag har tydliggjort att vi i Svenska Kyrkan, i detta avlånga mellanmjölkens land, måste bredda basen för vad som är ”lagom”. I många avseenden liknar diskussionen den utvecklingsprocess som vårt eget parti genomgår för Nya Moderaterna, och som också i stor utsträckning bidrog till att vi vann valet 06. Jag är stolt över att mitt parti vågade utmana sig själv och att vara en av de nya moderaterna.

Debatten idag har också tydliggjort vad som döljer sig bakom motståndet, det är till stora delar homofobin, det gör mig mindre stolt.

Ljuspunkter fanns många men en av de bästa var Ärkebiskopen, vår fyr, värnade generositet och hänsynstagande vilket beslut det än blir och framhöll att ”kvalitet på teologi avgörs inte av antalet bibelcitat”. Andra är Marta Axner och Karin Långström-Vinge som höll föredömliga anföranden, som jag också var stolt över.

Eller som prästen Margareta Brandby-Cöster skrev i Aftonbladet idag ” Detta är inget hot mot äktenskapet! För det är inte med äktenskapet som med fiskekvoten. Äktenskapet tunnas inte ut eller ”fiskas ut” för att homosexuella får gifta sig. Det blir inte mindre kvar av äktenskapet om fler får del av det. Det stärker i stället allas våra äktenskap, som en form för ömsesidig, ansvarsfull gemenskap, där vuxna människor får dela sin kärlek och fostra sina barn. Så uttrycks det omistliga i evangeliet, nämligen att livet måste delas för att kunna överleva och att Gud ger mig liv genom att dela det med mig”

Det nya och det gamla, det är en ständig balansgång i utvecklingen. Det finns alltid två sidor på ett mynt, så även i en debatt. Vissa tycker att, när det finns två olika åsikter, det sker en splittring (negativt) andra tycker att det visar på en bredd (positivt). Jag ser det som en bredd, och det blir också tydligt att för att kunna möta alla i den här breda kyrkan måste vi öppna möjligheten för alternativen, fram för friare församlingstillhörighet!

Skilsmässan mellan Kyrkan och Staten, återkommer ofta i debatten och blottar känslor. Eller är det kanske Kyrkan och samhället? Detta är också en utvecklingsprocess med allt större bredd. Det är klart att vi i detta avlånga mellanmjölkens land har olika perspektiv på vad som är lagom.

Att vara folkvald kan ibland bli ett skällsord, det är vi som är folkvalda i andra sammanhang vana vid när det ska fattas viktiga beslut. Jag reagerar på att det under debatten har lyfts fram som negativt att vi från de politiska partierna styr svenska kyrkan. Men hallå, hur ser det ut i de andra nya nomineringsgrupperna då? Deras listor domineras nästan enbart av präster..?? Om man som väljare vill värna folkkyrkan så kanske det är tur att inte vi från de politiska partierna har lämnat in.. Annars riskerade Kyrkomötet att bli ett prästmöte, nästan som Katolska Kyrkan. Somliga tycker tydligen att det känns som att Riksdagen bestämmer vad vi i Svenska Kyrkan ska göra. Inte alls, tror jag ett smack på det. Vi har i demokratiska val röstat fram representanter. That´s life.

Sen har vi frågan om Vigselrätten, det civilrättsligt bindande bandet mellan de två som ingår äktenskap.. En del av vår svenska kultur, som jag inte tror är ristad i sten, men idag är den sammankopplad med frågan om att viga samkönade par. Om några år kanske det går att ta detta steget, men inte imorgon.

Amen

Debatten om vigselrätten startar nu på Kyrkomötet

Med 89 föranmälda talare med 4 minuters anförande, innebär det att större delen av den här dagen kommer att ägnas åt hurvida Svenska Kyrkan ska behålla eller avsäga sig vigselrätten.

Om du är nyfiken på vad som sägs, kan du följa debatten på webb TV eller via Kyrkomötesbloggen, mötesplatsen för oss bloggande kyrkomötesledamöter. Vi kyrkomötesledamöter som finns på Twitter använder hashtaggen #kyrkomötet för den som vill följa det flödet..

För mig är detta ett historiskt beslut, som borde fattats för länge sen. Att alla människor ska kunna vigas oavsett sexuell läggning är något fullständigt självklart för mig. Att sen frågan om kyrkan ska behålla vigselrätten samordnas är väldigt olyckligt.

Kanske på sikt vigselrätten ska kopplas från kyrkan? Inte vet jag idag, men jag vet att det inte ska ske nu.

Mina fortsatta inlägg i debatten idag kommer att ske på Kyrkomötesbloggen.

måndag 19 oktober 2009

Regionfullmäktiges tema dag "VGR då, nu och i framtiden"

Under förmiddagen talar Lennart Nilsson från Göteborgs Universitet under rubriken ”En region blir till”. Som underlag ligger forskning och uppföljning från regionens första 10 år.

DÅ, I det historiska perspektivet:
Enligt 1634 års länsindelning utgjordes Västsverige av tre län; Närike & Vermeland, Scharaborgs län och Elfsborgs län & dal. Minns att Bohuslän och Halland var på den tiden inte svenska. Elfsborgs län var skyddsvallen mot norrmän och danskar och på den tiden ett enda län.. Efter freden i Roskilde införlivades Bohuslän och Halland i länet, men den gamla ”försvarsvallen” fanns kvar.. och det är klart att en månghundraårig tradition och kultur tar tid att överbygga… den efarenheten har vi ju gjort i många andra sammanhang..

Från undersökningarna visar han en rad grafer på hur politiken och tjänstemannaorganisationen har utvecklats under dessa första 10 år. Sammanfattningsvis kan man säga att demokratin och inflytandet ökar..

Sammanfattningsvis kan man säga att det ser olika ut i olika regioner med de ”regionala identiteterna” i Sverige, detta är en process som fortgår. Den Västsvenska "regionala identiteten" är fortfarande splittrad.. och tio år kanske är ett kort perspektiv i detta sammanhang? En annan skillnad är hur medborgarna i de olika svenska regionerna förhåller sig till demokrati och styrning. I Västsverige är vi medborgare mer nöjda med den nationella och regionala demokratin, men i Skåne har man ett större förtroende för den Europeiska demokratin. Samtidigt är man i Skåne är man mer nöjd med infrastruktur och kollektivtrafik än i Västsverige… men, det är kanske inte så konstigt….

I ett europeiskt perspektiv är ”livsstilstillfredställelsen” bäst i Danmark, och sämst i; Italien, Grekland och Portugal.

Efter lunchen fortsatte vi med NU-tiden, genom nedanstående frågeställningar;
Vad kan regionen och partierna göra för att stärka demokratin på regional nivå?
- Politiken kan både genom sina strukturer och partiorganisationer sträva efter att överbygga de geografiska gränserna genom att jobba mer tematiskt och på tvären, exempelvis mellan kommunförbunden och partiföreningarna.
- När det gäller valkretsfördelningen, så lyftes det fram att valkretsindelningen runt Göteborg är absurd..
Viken roll skall Västra Götalandsregionen respektive delregionerna spela i framtiden?
Hur skiljer sig rollen som regionpolitiker från rollen som kommunpolitiker/rikspolitiker?

- Förmånen att sitta i regionpolitiken är att man får en överblick över hur många kommuner i olika delar av regionen jobbar. Vad som driver utveckling och dess motsats...
Vilka är för Västra Götaland de viktigaste regionala utvecklingsfrågorna respektive välfärdsfrågorna under den kommande tioårsperioden?

För framtiden
Kairos Future AB ger oss en framtidsbild
Vad vet vi? Jo att det kommer att finnas ca en halv miljon mer människor i Sverige, en halv miljon fler ålderspensionärer.. Värderingar kommer att skilja, sju förändringar är det mest drivande..
1. Från Väst till Öst, Kina kommer att ta en allt större del i världens ekonomi och utveckling… Exempel idag utbildar USA 2 miljoner personer med universitetsutbildning varje år, Kina dubbelt så många.. Vi måste lära oss hur tänker kineserna?
2. Från hårdvara till mjukvara, vad driver människor att söka sig till vissa platser? Jakten på livskvalitet, Begärslusta (vi konsumerar inte längre för att täcka behov, vi konsumerar för att täcka begär), gör om mig, gränslöshet , trygghet.. Vem har ansvar för att Västra Götaland blir en charmig region? Människor väljer en charmig region..
3. Hållbarhetsdimensionen, från delar till helhet; Knäckfrågor är energilösningar och systemsyn. Att lyfta sig och se på samhällsutveckling från ett helt annat perspektiv.. Ökar förändringstakten i världen eller inte? Nej, de senaste åren har förändringstakten har planat ut för att tillväxttakten har avtagit.
4. Från Växande regioner till magnetiska supernovor,
5. Från ”alla lika” till ”alla olika”. Enskilda företag är viktigare än kluster.. det som driver utvecklingen är möjligheten till tänkande, experimenterande och transformering..
6. Från articifiellt till äkta vara, inte konstigt att bonde söker fru blir en sån framgång.. finns det något mer äkta än en svensk bonde..
7. Från planerare till drivande utvecklingspartner.. hyperkonkurrens inom ramarna – eller att uppfinna ett nytt spel.. Vågar kommunerna släppa fram nya lösningar – eller tar kontrollbehovet över..?! från att leverera tjänster till iscensätta upplevelser till att åstadkomma en förändring..?!

Jämförelser mellan Västra Götaland och andra kommuner.. Framtidsbarometern och drömsamhället.. på kommunnivå..
Hög framtidstro bland ungdomar = hög placering i framtidsbarometern

söndag 11 oktober 2009

Fair Trade, morgondagens samhälle kommer att ta ett allt större socialt ansvar

Debatterade rättvis handel igår på Forum för Rättvis Handel, har naturligtvis några funderingar och kommentarer runt detta..

Det är alldeles tydligt att klimatfrågan inte längre är en en trend, det är en grundläggande värdering i samhället. Värderingen handlar också allt mer om ansvaret för framtidens samhälle, och då kommer också det sociala ansvaret in. Medvetenheten, engagemanget och förväntningarna finns överallt. Titta bara på företag och offentliga myndigheters formuleringar för visioner, som numera i princip alltid kopplas till både klimat och socialt ansvar.

Problemet är att allt detta är så himla svårt att definiera, att peka ut ansvariga och lika svårt att sätta siffror på. Det blir abstrakt. Samtidigt kan vi alla överblicka utvecklingen, världen följer med spänning förhandlingarna inför det nya klimatavtalet.

Hur kan man påverka då? Ja, gårdagens debatt var väl ett steg i att påverka.

Beslutsfattare på alla nivåer, från lokalt till globalt, måste samlas runt gemensamma överenskommelser, för att ge robusta styrsignaler. Man måste jämka sig samman och bli en del i ett större sammanhang, och det är väl där som många av motsättningarna finns. Politiken är ju inte precis överrepresenterad av lagspelare.. om man säger så..

Det finns ändå flera sätt att påverka... jag har stött på följande exempel;

UPPHANDLING Inom det offentliga finns starka verktyg genom t.ex upphandlingen. Tänk bara att i Sverige upphandlar vi för ca 500 miljarder varje år (motsvarar 5 Facebook, 10 bankstöd, 500 Zlatan). Det är klart att det genom upphandlingen går att påverka jättemycket. Men, det är ett trubbigt och mycket byråkratiskt redskap. Statistik visar att 80% av alla landsting ställer miljökrav vid sin upphandling, 70% av kommunerna och Staten är sämst, 40% lyckas de uppnå.

FAIR TRADE CITY Ett ökande antal kommuner tar sitt sociala ansvar genom att bli en "Fair Trade City", i Västsverige har vi sex kommuner som har tagit detta steg; Lerum, Borås, Trollhättan, Strömstad, Alingsås och Vänersborg. Malmö, var först ut i Sverige med denna utmärkelse.

OPINIONSBILDNING Media bidrar självklart i stor utsträckning, ett exempel är väl t.ex TVprogrammet "Matakuten" som satte fokus på skolmaten...

STANDARDISERING Det pågår också ett arbete för att standardisera det sociala ansvaret, och 2010 räknar man med att vara framme med en standard för socialt ansvar, ISO 26000. Den kommer att innehålla definitioner och principer för socialt ansvar och täcka områden som fackliga och mänskliga rättigheter, internationella normer, konsumentfrågor och miljö. Det kommer dock endast att vara ett vägledande dokument, det kommer alltså inte gå att certifiera sitt företag eller organisation att man lever upp till den.

" Man kan med rätta fråga sig varför det behövs en standard inom socialt ansvarstagande när det redan finns lagar och konventioner som reglerar hur företag ska bete sig. Men vi hoppas att standarden kommer att uppmuntra företag att gå utöver vad lagen kräver och göra att de anstränger sig att följa den i länder där efterlevnaden av lagen sviktar" säger Henrik Lindholm från Fair Trade Center.

SVENSKA KYRKAN har tillsammans med Sveriges Kristnas råd också utvecklat en märkning, "Kyrka för Rättvisemärkt" som uppmuntrar församlingar i etiskt arbete och rättvis konsumtion. Tanken är att flytta fokus från att ha ett "Sakeus-skåp" i församlingshemmet, till att sprida kunskap, skapa opinion och samarbeta med andra aktörer i samhället som jobbar med socialt ansvar...

Jag känner framtidstro, engagemanget för socialt ansvar växer underifrån, och kommer att ställa allt högre krav på morgondagens samhälle, både företag och offentlighet.

fredag 9 oktober 2009

Utbyte; Miljöteknik mot hur man hanterar utanförskap..

I Sverige är vi duktiga på förnyelsebar energi, ny teknik och en massa andra saker. Men, när det gäller att ta hand om utsatta och svaga människor - är det bara att konstatera att vi inte är lika bra. Jag tror att vi är väldigt upptagna med, och strävar hårt(t.om över blockgränserna) för att alla ska passa in i någon slags bild, känna igen sig, i normen för det vi kallar "vanliga människor".

Man ska ha ett lagom jobb, ha ett lagom hem, se lagom ut och uppföra sig lagom. Så fort någon inte är lagom (och här måste jag säga att vi också har ett generationsproblem, för varje generation har sitt koncept för vad som är lagom) så blir det ett problem, tillockmed till ett hot mot normen. Ni har väl hört Willy Crawfords låt "samma typ av annorlunda saker"..?

Jag tror att det är läge för ett massivt utbytesperspektiv i för beslutsfattare. Det är dags att utmana fördomar och förutfattade meningar och bredda perspektiv.

Jag tror att vi hade sänkt både co2-utsläpp och socialt lidande, om alla kommuner i Sverige hade ett utbyte med en ort i något land i tredje världen. Ett vinna - vinna utbyte skulle kunna vara förnyelsebar energi - social utveckling.

Jag har haft chansen att göra några resor till både fattiga och rika länder, och jag måste säga att det finns inget tvivel om var jag lärde mig mest om utanförskap. När jag idag läser Anna Lönn Lundbäcks debattartikel i GP om utsatta barn, tänkte jag på Sydafrika och hur de jobbar i kåkstäderna där...

söndag 4 oktober 2009

En vecka med fokus på klimat och rättvisa..

Hur påverkas din vardag av globaliseringen? Ser du möjligheterna? Kan du hantera hoten?

Ovanstående frågeställningar är temat för "Global Vardag", årets upplaga av Global Forum, som går av stapeln imorgon måndag på Svenska Mässan i Göteborg. Tanken är att unga ledare från olika samhällsområden, företag, myndigheter och organisationer diskuterar globaliseringen, klimatet och det nya ledarskapet. Ledarskapet som tar ansvar både lokalt och globalt.

Intressant, att belysa klimat- och miljöpolitik i ett lite annorlunda perspektiv.

Kan nog ge en hel del inspiration till förberedelserna inför lördagens debatt i Malmö, på Fair Trade-mässan, som jag ska delta på.

Frågeställningarna är ganska lika..

torsdag 1 oktober 2009

Hästturism, en bärkraft i regionens natur- och kultursatsning

Hästföretagandet i Västra Götaland växer. Antalat ekonomiska transaktioner inom hästsektorn ökar hela tiden och representerar idag en vesäntlig del av det bärkraftiga företagandet på landsbygden.

Hästnäringen i regionen omsätter sammanlagt idag ca 4 miljarder kronor och man räknar med att ca en heltidstjänst per 10 hästar. Antalet hästar i regionen uppskattas till ca 35-45 000.

Antalet företagare ligger runt ca 3000, av dessa utgör en hel del hästturistföretagare.

Hästturistföretag representerar en stabil, bärkraftig och inte minst åretruntbaserad del som har utvecklats utifrån marknadsmässiga förhållanden. Dessa företag har stor betydelse för den sociala och ekonomiska utvecklingen på landsbygden, allt från kommuners samhällsplanering till förpackning av upplevelser.

En regional plattform för hästsektorn i regionen är under utveckling, då det finns stora behov av samordning, kompetensförsörjning och en tydlig part för alla inblandade aktörer; såväl offentliga som privata och organisationer, att vända sig mot när det gäller hästfrågor.