Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

tisdag 15 december 2009

Miljöpolitiken kommer att befria oss, och visa framtidens ledarskap..

Framtidens politiska ledare kommer bättre att förstå hur saker och ting hänger ihop, se lösningarna samtidigt som de är fria från gamla låsningar, strukturer och surdegar.

Det är synd att det inte är framtidens politiska ledare som är i Köpenhamn.

Märkligt det där, hur saker och ting, stora som små påverkar oss i vår tid. Nu vänder alla blicken mot Köpenhamn och väntar, hoppas, spekulerar och tror.. Samtidigt finns det så mycket som redan är gjort. Mål som är beslutade nationellt, regionalt och lokalt - Som redan finns, men som inte hänger ihop eller finns med i det dagliga värvet.

Jag tror att vi behöver sopa framför vår egen dörr, innan vi klagar över att inte det blir som vi tror i Köpenhamn.

Jag sitter i styrgruppen för Hållbar Utveckling Väst, Energimyndighetens regionala kontor i Västsverige. Styrgruppen är brett tillsatt, med både regionala och kommunala politiker, men också representanter från Universitet, näringsliv och Länsstyrelsen. Diskussionerna i denna styrelse ger en bra och bred bild av utvecklingen i vårt regionala territorie. Det blir tydligt att det inte finns någon som riktigt sitter med helheten..

I Sveriges övriga landsting och regioner är oftast Energimyndighetens regionkontor en del av det offentliga, men här i Västsverige så är det lite annorlunda. Varför det har blivit så vet jag inte, men det är intressant att se skillnaden och utvecklingsmöjligheterna.

Styrgruppen har nu efter en lång diskussion beslutat sig för att skriva en gemensam debattartikel för att just peka på hur viktigt det är följa upp de internationella besluten, och ta ansvar för helheten när det gäller klimat- och miljöfrågan i vår del av Sverige. Vem ska se till att målen faktiskt följs upp utifrån ett sammanhang som är brett förankrat och desstuom oberoende...??

Kanske det är dags att vi här i Västsverige bildar en egen "Klimatkommission"?