Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

fredag 23 januari 2009

Gödsel och kompost blir snart hårdvaluta i biogasproduktion!!






Jag har spenderat några inspirerande dagar i Leeuwarden i norra Holland för att diskutera regional utveckling genom Interreg programmet som jag numera är inblandad i. Det är otroligt viktigt och utvecklande att komma ut ur sin egen bubbla och träffa politiker och tjänstemän från andra kommuner och regioner i Europa. Interreg är ett EU program som just syftar till att öka samverkan mellan offentliga organ inom EU för att bidra till ökad samhällsutveckling och tillväxt. En riktig vinna-vinna lösning, om vi politiker bara kan tänka lite utanför våra ordinarie strukturer och budgetprocesser.. och istället samarbeta mer.

På plats nere I region Fryslân, (Friesland) fick jag klart för mig att vi i Västra Götaland snart inte längre ligger i framkant för utvecklingen för förnyelsebar energi. Om vi vill fortsätta vara i framkant, får vi allt växla upp.. I Fryslân har nyligen den regionala politiska nivån bestämt sig för att satsa på biogas (på riktigt, om man säger så..) De har satt upp mål för 2015 att regionen ska ha 100 000 fossilfria bilar (observera teknikneutralt! Inte biogasbilar!) Ett annat mål var 100 000 ”hållbara hus” (typ passivhus).. Det handlar alltså om att man i sin samhällsplanering pekar ut hela områden, istället för att diskutera enskilda byggnader..

Vi gjorde också ett studiebesök på en biogasfabrik, en forsknings- och försöksgård med 200 kor där gödseln används till biogasproduktion ”Nij Bosma Zathe”. Där fanns två rötkammare där man rötade gödseln, men även andra substrat för att omvandla till biogas. Hushållsavfall, energigrödor och allt möjligt går att använda för att göra om till biogas. Olika ingredienser ger olika bra effekt i biogastillverkningen och här håller man som bäst på att utveckla en ”kokbok” för att kunna ta fram optimala blandningar. Det handlar om att ta emot hushållsavfall från hyreshus, restprodukter från bagerier och andra mattillverkare, rester från sockerfabriker mm. Här finns mycket kvar att ta reda på… Men, det är också dags att inse att gödsel och kompost blir hårdvaluta inom kort..


Biogasen från dessa 200 kor leds in i ett bostadsområde med 800 hushåll, och omvandlas till el.. Projektering pågår med en utökning av gården med fler djur och en rötkammare till och då kommer en annan gasledning att gå till en gastapp 1 km därifrån.. Snacka om lokalt kretslopp!!!!!!!!!

Inga kommentarer: