Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

onsdag 27 maj 2009

Vindkraft ger dubbel effekt (insändare)

Vindkraft ger inte bara förnybar energi, den ger också nya arbetstillfällen både lokalt och regionalt. Idag finns det vindkraftverk nästan i varenda kommun i Västsverige. För att nå den västsvenska potentialen på 5 TwH till 2020, krävs betydligt fler vindmöllor. Ca 20 möllor per kommun.

Denna omställning till förnyelsebar energi är viktig för att kommande generationer också ska kunna göra snögubbar, fiska och bada i havet. Ur ett arbetsmarknadsperspektiv handlar bara vindkraften om ca 12000 nya arbetstillfällen i Sverige.

Energiomställningen går ut på att göra samhället mindre fossilberoende. Det handlar i huvudsak om att gå från olja och kol (fossila bränslen) till förnyelsebar energi. Dels för att olja och kol bidrar till ökade koldioxidutsläpp, dels för att framtiden för oljan inte är särskilt långsiktig.
Svensk elproduktion står i dag i princip på två ben – vattenkraft och kärnkraft. Klimatfrågan står nu i fokus, och kärnkraften kommer därmed under den tid vi kan överblicka att förbli en viktig del av svensk elproduktion. För att minska sårbarheten och öka försörjningstryggheten ska ett tredje ben utvecklas för elförsörjningen, och därmed minska beroendet av kärnkraft och vattenkraft.

För att åstadkomma detta måste kraftvärme, vindkraft och övrig förnybar kraftproduktion tillsammans svara för en betydande del av elproduktionen. Alliansregeringen har därför gjort en överenskommelse som ska ligga till grund för utvecklingen framöver, i korthet bygger den på;
Förnybar energi, förnybar energi i transportsektorn, effektivare energianvändning och minskning av utsläppen av klimatgaser.

Västsverige har goda förutsättningar att inom de närmaste 10-15 åren bli helt oberoende av fossil energi. Vi har mycket goda naturtillgångar i form av vind, hav, skog och jordbruk. Vår region ligger i framkant när det gäller ny teknik, forskning och inte minst starkt växande näringsliv inom miljö- och energiområdet. Men, för att bli oberoende krävs det ett bättre samspel mellan politik, näringsliv och forskning.

Det krävs att alla aktörer tar för sig och släpper fram ny teknik, förnyelsebar energi och aktivt stöttar etableringen av vindkraft, biogas och vågkraft.
Låt oss sikta på att vi har 20 vindmöllor per kommun fram till 2020.

Maria Abrahamson (m)Miljönämnden, Västra Götalandsregionen

3 kommentarer:

naturskyddsföreningen sa...

Är det något ni kommit på nyligen eller, för ni har inte gjort något för miljön under den tid ni har suttit vid makten, så det är kanske är dags att få tummen ur arslet och göra något för miljö. För att prata räcker inte!!!

Läs om naturskyddsföreningens betyg på moderater och andra borgare:
http://www.dn.se/opinion/debatt/vi-pekar-ut-eu-politiker-som-ar-samst-pa-miljon-1.859079

Ulle Östmark sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Ulle Östmark sa...

Jag ber "naturskyddsföreningen" att läsa på om Moderaternas miljöpolitik och -agerande innan han eller hon uttalar sig i offentliga sammanhang, samt att öppna ögonen för att personerna i EU-parlamentet byts ut om ett par dagar, varvid man som väljare har möjlighet att påverka vem som hamnar vid makten. Engagemanget i miljöfrågorna på EU-nivå är till ganska stor del personligt och därför anser jag det vara ologiskt att peka ut ett helt politiskt parti för att vara otillräckligt engagerade i just miljöfrågorna.