Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

tisdag 9 juni 2009

Debatten om vindkraft fortsätter..

Anna Vedin och jag svarade på "Miljövän" i Kungälvs Posten en gång till...

Svar 2 till Miljövän

Kungälv har förutsättningar att bli en kommun som helt försörjer sig på förnyelsebar energi. Vindkraft är den största av de förnyelsebara energikällorna, och det som just nu är aktuellt eftersom vi snart ska hantera den politiskt. Andra förnyelsebara energikällor är vågkraft, bioenergi och solenergi.

Med de nationella mål och riktlinjer för förnyelsebar energi som nu finns, kommer vindkraftverk (Nationellt mål; ökning till 30 TwH) sannolikt bli lika vanliga här i Kungälv som i alla andra kommuner i Sverige. Att öka produktionen av vindkraft är något som i stort sett alla kommuner jobbar med i sina planer just nu. I framtiden blir det nog lika vanligt med vindkraftverk som vägar, telemaster och bredband. Vi är bara i början av en stor omställning i samhället när det gäller energi.

Till hösten kommer Kommunfullmäktige i Kungälv att besluta om en " Vindbruksplan ". Det är ett dokument som syftar till att staka ut riktningen för hur vi ska hantera vindkraften i vår kommun framöver . Vi ser fram emot en spännande debatt och hoppas verkligen att vi politiskt med en bred majoritet kan komma överens om principerna för att etablera vindkraft i Kungälv, och med det bidra till ett mindre fossilberoende samhälle.

Intressant är att Ungdomsfullmäktige har hanterat samma Vindbruksplan under våren, och röstade med bred majoritet för det maximala alternativet, som innebär att man bygger vindkraft verk i hela vår kommun. Detta visar tydligt vad nästa generation vill i energifrågan, och det är något vi måste ta med oss när vi diskuterar vindkraften politiskt.

Avslutningsvis, strömmen från vindkraft är inte dålig, det är nästan som att säga att bensinen från ett visst bolag är dålig. All ström i våra ledningar har samma spänning. Det finns sedan länge teknik som anpassar strömmen till rätt spänning innan den släpps ut i elnätet, såväl för stora vindkraftverk som för små hus.

Vindkraftverken kanske inte ger ström alltid (det måste ju blåsa), men det finns en strategisk plan för hur Sveriges energiförsörjning ska säkras genom att vi kombinerar tre energikällor, kärnkraft, vattenkraft och förnyelsebar energi. Om merparten av vår ström kommer från icke fossila källor har vi nått ett stort delmål!

Och vi värnar vår miljö.


Anna Vedin (m)
Beredningsledare för Framtids- och Utvecklingsberedningen

Maria Abrahamson (m)
Miljönämnden Västra GötalandsregionenKommunfullmäktige Kungälv

1 kommentar:

Anonym sa...

Det stora problemet är att Maria Abramson och C:o verkar helt vilseledda av de starka krafter som vill sälja vindkraftverk.
Ett stort bekymmer är också när ungdomsgrupper ska vara med och ta ställning i så här viktiga frågor utan tillräcklig kunskap om elenergi och dess fördelar och problem.
Det finns inga "apparater" som rättar till den dåliga kvaliteten på vindkraftens elproduktion.
Utan det är sk reglereffekt från andra kraftverk som måste "fylla groparna" i vindkraftens ojämna elström. Det finns ingen sådan överkapacitet i dag utan det blir att elda kolkraft eller att bygga ut de orörda älvar som finns i Sverige. Kärnkraft går inte att använda som reglerkraft där finns ju viss överkapacitet annars. Att bygga ut vindkraft är därför inte på något sätt miljövänligt utan istället ytterligare en belastning på miljön.
Sen är ju nästa problem att vindkraftens bidrag totalt är helt försumbar med sin enda procent (1%)och den kan aldrig bli av betydelse även om vi offrar hela Sveriges natur för vindkraftverk.