Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

måndag 15 juni 2009

Regionfullmäktige i Vänersborg, budgetdebatt

Idag och imorgon är det den stora budgetdebatten. Som vanligt så kan den som vill följa detta spektakel via webb-TV.

Mötet inleds med en frågestund, där en av frågorna väckte mitt intresse. Den handlade om "InMotion" ett program som Regionutvecklingssekretariatet tagit fram som en kraftsamling för miljö- och energisystem och hållbara transportlösningar. Det handlar om så mycket pengar som 150 miljoner kr som har skrapats fram och som nu ska satsas för att stötta omställningen i näringslivet. Fokus ligger på elektrifiering och att minska beroendet av fossila energikällor.

Här har vi ett utmärkt exempel på att vi har två nämnder som jobbar i varsit stuprör med samma fråga.. hur detta ska kopplas samman framöver, vilket är nödvändigt är för mig en gåta.

Så också för Sören Kviberg (v) som ställde frågan idag.. om det politiska samrådet före beslutet, Kent svarade tvärt att det endast är en fråga för Regionutvecklingsnämnden.. och det är tydligt för oss att dialogen och samarbetet (som så ofta betonas nu förtiden..) inte fungerar särskilt bra inom majoriteten... Ja, ja - så småningom (efter nästa val?) kanske man kan arbeta lite mer lösningsorientrat istället för att låta prestige och makt styra....

Inledningen av budgetdebatten görs av gruppledarna för resp. parti, och om den kan man säga att det finns stor samstämmighet om det läge vi befinner oss i och hur vi ska ta oss därifrån. Förutom mp och v då förstås, men det hade väl varit kors i taket..

Inga kommentarer: