Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

lördag 1 augusti 2009

Svenska Kyrkan i 2010-talet

Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden..


Den 20 september är det kyrkoval, då har du som är medlem i Svenska Kyrkan en viktig uppgift att påverka hur du vill att den ska styras nästa mandatperiod. Svenska kyrkan är en folkkyrka, det innebär att vi väljer representanter för folket för att styra och utforma vår gemensamma kyrka. Till skillnad från t.ex Katolska kyrkan, där prästerna styr.
Moderaterna ställer upp i kyrkovalet eftersom vi är övertygade om att våra idéer behövs för att utveckla Svenska Kyrkan även in i 2010-talet. Fortfarande idag har kyrkan en särställning i vårt samhälle i kraft av sin viktiga roll i vår kultur och historia. Vi anser att det är viktigt att värna traditionen av tanke-, tros- och yttrandefrihet som grundpelarna i vår kultur.
Ord som ansvar, omtanke, kärlek och frihet symboliserar viktiga värden såväl historiskt som i framtiden.


ANSVAR: Vi vill stärka kyrkans arbete för människor som av olika skäl befinner sig i kris och behöver stöd och hjälp
OMTANKE: Vi vill stärka och utveckla kyrkans arbete för barn och unga. Förutom att vara en social funktion är det också ett andrum i tillvaron för många unga.
KÄRLEK: Vi vill att även homosexuella par ska kunna ingå äktenskap i Svenska Kyrkan och att Svenska Kyrkan också i framtiden ska ha kvar sin vigselrätt.
FRIHET: Vi vill ha en friare församlingstillhörighet eftersom många önskar tillhöra en annan församling än den de är folkbokförda i.


Kyrkan skall föra ut det kristna budskapet till alla i vårt land och vara en miljö där gudstjänst firas, undervisning ges, diakoni och mission bedrivs. Kyrkan skall på alla nivåer vara en samtalande kyrka, lyhörd och lyssnande men stadigt fäst på sin grund. Kyrkan ska genom sitt internationella arbete hjälpa människor i nöd, föra ut det glada budskapet och verka för fred och samförstånd mellan människor och länder. Vi vill arbeta för ökad dialog mellan företrädare för olika religioner i strävan efter fred, försoning och förståelse och för att motverka krig, hat och förföljelse.

Om du är nyfiken på att läsa mer om Moderaterna i Svenska kyrkan, kan du läsa här

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ett val innebär väl att man väljer mellan något eller?
I väldigt många valkretsar finns BARA en lista, alltså inget val!

D S sa...

Bra och upplysande inlägg. Som alltid när du skriver, tack!