Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

torsdag 10 september 2009

socialisera mera..

Två dagar med sociala frågor är avverkade. Konferens med Sociala Gruppen i GR, Göteborgsregionens Kommunförbund.

Intressant, utvecklande och inspirerande att ha förmånen att sitta med i detta sammanhang. Konferensen inleddes med att vi fick besök från Arbetsförmedlingen som presenterade statisktik och trender för regionen, kommunförbundet och enskilda kommuner. Deprimerande siffror att ta del av. Lite tokigt blir det när statistiken presenteras i procent, särskilt för Kungälv som innan finanskrisen hade nästan lägst arbetslöshet i hela Sverige.. så den procentuella ökningen är nu 110% men antalet huvuden är inte så många.. Ungdomsarbetslösheten är Kungälvs största problem, enligt statistiken – men då ska man minnas att de ”äldre” som är nyarbetslösa inte ramlar ut i försörjningsstöd förrän efter ett år.. Så sannolikt kommer nästa års siffror bli betydligt tuffare. Vi fick också en lektion i att läsa denna statistik, som var nyttig.. Det är lätt att mixtra med dessa siffror.. För VGR ser det ut som att ca 100 000 personer kommer att vara öppet arbetslösa under 2010, samtidigt som varslen sjunker sakta. Viktigt att komma ihåg i varselstatistiken är att den endast omfattar företag som har fler än 5 anställda.. !! Det innebär att varslen i småföretagen inte syns i statistiken.

I bakvattnet till detta lyftes också en annan uppgift, nämligen att det våren 2008 var 23,4% av alla åk 9 elever som saknade fullständiga betyg. DETTA, mina vänner är ett isberg för Arbetsförmedlingen.
Vi har också diskuterat forskning och utveckling inom det sociala området och det är bara att konstatera att sociala- och arbetsmarknadsfrågor i vågorna av finanskrisen rör sig i större sammanhang än kommunförbunden. Jag lyfte frågan om att vi kanske skulle ha en beredningsgrupp för sociala- och arbetsmarknadsfrågor under VGR och också lägga forskning och utveckling i denna mellankommunal/regionala nivån. För att få vinna-vinna lösningar framöver..
Jag är den enda i denna kommunförbundsgrupp som sitter i Regionfullmäktige, och det är väldigt tydligt vilket olika perspektiv vi har på politiken..

hmm, jag kanske borde socialisera mera.. hi hi

Inga kommentarer: