Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

tisdag 27 oktober 2009

Höghastighetståg kommer att rita om kartan i Sverige

Införandet av höghastighetståg är en central fråga för hela Sveriges framtida tillväxt och välfärd, och vi ligger långt efter många andra länder i världen.

För det första så finns en solklar klimatfördel med tåg. Snabbare och bättre transporter minskar trycket på lastbils- och flygtrafiken.

För det andra så ökas mobiliteten i sådan utsträckning att pendlande möjliggörs över betydligt större geografiska avstånd. Detta bidrar till att minska utflyttandet och avfolkningen från vår fina glesbygd, men också till att minska belastningen av storstadsregionerna där de flesta arbetsplatser ligger.

För det tredje är det allt fler stora koncerner som tagit beslut på att endast etablera sig i anslutning till 100% fossilfria logistikcenter. I Sverige kan vi endast erbjuda detta på ett fåtal platser (med realistiska tidsperspektiv) i t.ex Helsingborg och Malmö.

Rent praktiskt så talar vi om tågresor på 45-50 mil på under 2 timmar. Med en pendlingstid på 45-60 minuter så skulle man kunna bo i Jönköping, Karlstad, Malmö och t.om Köpenhamn och arbeta dagligen i Göteborg utan att det innebär en tvångsflytt av familj eller slitande veckopendlande.

Bara tanken på att detta öppnar svindlande möjligheter när man söker nytt arbete, ser jag som positivt.

En ökad tågtrafik gagnar klimatet, ritar om kartan och överbygger klyftan mellan stad och land. Det är precis vad Sverige behöver för framtiden!

2 kommentarer:

D S sa...

Håller helt och fullt med. Det är viktigt för framtiden!

Gunnar Sibbmark sa...

Bra skrivet Maria!
Mycket kommer antagligen att hända under 2010!
Mer om höghastighetståg finns att läsa på www.europakorridoren.se