Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

måndag 19 oktober 2009

Regionfullmäktiges tema dag "VGR då, nu och i framtiden"

Under förmiddagen talar Lennart Nilsson från Göteborgs Universitet under rubriken ”En region blir till”. Som underlag ligger forskning och uppföljning från regionens första 10 år.

DÅ, I det historiska perspektivet:
Enligt 1634 års länsindelning utgjordes Västsverige av tre län; Närike & Vermeland, Scharaborgs län och Elfsborgs län & dal. Minns att Bohuslän och Halland var på den tiden inte svenska. Elfsborgs län var skyddsvallen mot norrmän och danskar och på den tiden ett enda län.. Efter freden i Roskilde införlivades Bohuslän och Halland i länet, men den gamla ”försvarsvallen” fanns kvar.. och det är klart att en månghundraårig tradition och kultur tar tid att överbygga… den efarenheten har vi ju gjort i många andra sammanhang..

Från undersökningarna visar han en rad grafer på hur politiken och tjänstemannaorganisationen har utvecklats under dessa första 10 år. Sammanfattningsvis kan man säga att demokratin och inflytandet ökar..

Sammanfattningsvis kan man säga att det ser olika ut i olika regioner med de ”regionala identiteterna” i Sverige, detta är en process som fortgår. Den Västsvenska "regionala identiteten" är fortfarande splittrad.. och tio år kanske är ett kort perspektiv i detta sammanhang? En annan skillnad är hur medborgarna i de olika svenska regionerna förhåller sig till demokrati och styrning. I Västsverige är vi medborgare mer nöjda med den nationella och regionala demokratin, men i Skåne har man ett större förtroende för den Europeiska demokratin. Samtidigt är man i Skåne är man mer nöjd med infrastruktur och kollektivtrafik än i Västsverige… men, det är kanske inte så konstigt….

I ett europeiskt perspektiv är ”livsstilstillfredställelsen” bäst i Danmark, och sämst i; Italien, Grekland och Portugal.

Efter lunchen fortsatte vi med NU-tiden, genom nedanstående frågeställningar;
Vad kan regionen och partierna göra för att stärka demokratin på regional nivå?
- Politiken kan både genom sina strukturer och partiorganisationer sträva efter att överbygga de geografiska gränserna genom att jobba mer tematiskt och på tvären, exempelvis mellan kommunförbunden och partiföreningarna.
- När det gäller valkretsfördelningen, så lyftes det fram att valkretsindelningen runt Göteborg är absurd..
Viken roll skall Västra Götalandsregionen respektive delregionerna spela i framtiden?
Hur skiljer sig rollen som regionpolitiker från rollen som kommunpolitiker/rikspolitiker?

- Förmånen att sitta i regionpolitiken är att man får en överblick över hur många kommuner i olika delar av regionen jobbar. Vad som driver utveckling och dess motsats...
Vilka är för Västra Götaland de viktigaste regionala utvecklingsfrågorna respektive välfärdsfrågorna under den kommande tioårsperioden?

För framtiden
Kairos Future AB ger oss en framtidsbild
Vad vet vi? Jo att det kommer att finnas ca en halv miljon mer människor i Sverige, en halv miljon fler ålderspensionärer.. Värderingar kommer att skilja, sju förändringar är det mest drivande..
1. Från Väst till Öst, Kina kommer att ta en allt större del i världens ekonomi och utveckling… Exempel idag utbildar USA 2 miljoner personer med universitetsutbildning varje år, Kina dubbelt så många.. Vi måste lära oss hur tänker kineserna?
2. Från hårdvara till mjukvara, vad driver människor att söka sig till vissa platser? Jakten på livskvalitet, Begärslusta (vi konsumerar inte längre för att täcka behov, vi konsumerar för att täcka begär), gör om mig, gränslöshet , trygghet.. Vem har ansvar för att Västra Götaland blir en charmig region? Människor väljer en charmig region..
3. Hållbarhetsdimensionen, från delar till helhet; Knäckfrågor är energilösningar och systemsyn. Att lyfta sig och se på samhällsutveckling från ett helt annat perspektiv.. Ökar förändringstakten i världen eller inte? Nej, de senaste åren har förändringstakten har planat ut för att tillväxttakten har avtagit.
4. Från Växande regioner till magnetiska supernovor,
5. Från ”alla lika” till ”alla olika”. Enskilda företag är viktigare än kluster.. det som driver utvecklingen är möjligheten till tänkande, experimenterande och transformering..
6. Från articifiellt till äkta vara, inte konstigt att bonde söker fru blir en sån framgång.. finns det något mer äkta än en svensk bonde..
7. Från planerare till drivande utvecklingspartner.. hyperkonkurrens inom ramarna – eller att uppfinna ett nytt spel.. Vågar kommunerna släppa fram nya lösningar – eller tar kontrollbehovet över..?! från att leverera tjänster till iscensätta upplevelser till att åstadkomma en förändring..?!

Jämförelser mellan Västra Götaland och andra kommuner.. Framtidsbarometern och drömsamhället.. på kommunnivå..
Hög framtidstro bland ungdomar = hög placering i framtidsbarometern

1 kommentar:

Anonym sa...

Bilbränder bidrar inte till en charmig boendemiljö.

Ett förslag bara.