Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

söndag 28 december 2008

2008, en summering

Detta år har varit ett riktigt skitår, därför är det skönt att det nu snart är över. På nyårsafton ska jag gå ut vid tolvslaget och skåla, blunda och vända mig mot havet och ta några djupa andetag och sen packa ihop 2008, slänga det på pappersåtervinningen och bara glömma det så snabbt som möjligt. Jaha? Varför då kanske någon undrar och om jag ska dra kortvarianten så kan jag bara säga att det är svårt att kombinera sjukdom i familjen med politisk härdsmälta och nybyggnation av stall.. Allt på samma gång. Det räcker så, jag tänker nämligen inte lägga mer energi på något av allt detta. Det är över nu och från och med nu ska jag bara göra sådant som jag vill, känner för och tycker om. Allt annat ska bort. Livs-feng shui, kan man kalla det..

Jag har följt pappa nära på alla turer fram och tillbaka mellan sjukhuset och hemmet. Det har varit väldigt svår vissa dagar. Nu såhär när man tittar tillbaka borde jag kanske gjort på ett annat sätt och tagit ledigt en tid. Jag var nog för fokuserad på vad jag skulle leverera att jag inte tänkte på mig själv. Ja, man kan säga att hela detta året har lärt mig mycket om mig själv. Pappa och jag är väldigt lika, äpplet faller väl antagligen inte så långt från trädet – som man säger. Nu är han bättre än på länge och det gör att även jag mår mycket bättre.

Kommunpolitiken
Ska man sammanfatta år 2008 i Kungälvspolitiken på ett bra sätt blir det nog ”svindlande turer med många ombyten av roller och personer..” Det är klart att så många ombyten av personer och roller tar tid och energi för både organisationen och politiken. Men, ibland är det nödvändigt. För min del blev det en befrielse..
Men, året började bra, en otrolig resa till Kapstaden i Sydafrika med en 9-klass från Fredkullaskolan i Kungälv. Temat för resan var ”hållbar utveckling” och vi träffade och lärde känna en skola, lokala politiker samt gjorde flera studiebesök. Vi knöt politiska kontakter som kanske kan utvecklas till någon form av utbytesprojekt, vem vet. I februari kommer en liten delegation från Grabouw, den lilla staden som vi besökte. Om resan kan ni läsa dag för dag på min gamla blogg .

I övrigt har jag inte så mycket att kommentera då jag har avvecklat mitt politiska engagemang och numera endast är ledamot i Kommunfullmäktige.
Ett uppdrag har jag dock kvar. Bohus Fästning! Denna historiska symbol och mötesplats! Där ska jag göra mitt bästa tillsammans med min politiska arbetsgrupp för att vi ska få till ett visit center och förhoppningsvis; ett museum.. En maxad avslutning på det kommunpolitiska året var det att få avsluta vårt jubileum med ett sprakande fyrverkeri..

Regionpolitiken
Hela 2008 har präglats av SMART dialogen, en bred process för att jobba fram en strategi för ett mindre fossilberoende Västra Götaland. Timingen för denna dialogen kunde inte ha varit bättre, nu står vi där med vågkraften, vindkraften, bioenergin och solkraften.. En otrolig efterfrågan på miljöteknik. Och, en arbetsmarknad som skriker.. En av våra stora utmaningar framöver blir att hantera kommersialiseringen av den offentliga miljötekniken. Vi har inte råd att ge bort vår utveckling.. Här blir det en riktigt spännande diskussion att ta tag i. Ca 90 % av alla biogasanläggningar är kommunala, där tar man glatt emot alla studiebesök från alla världens hörn.. Och vi bara ger bort forskningen.. gratis. Vill verkligen våra skattebetalare detta? Är verkligen kommunala bolagsformen de bästa ägarna/utvecklarna av ny miljöteknik?
Ett annat problem är hur det kan komma sig att vi här i Västsverige forskar fram ny teknik, men använder den inte? I Tyskland och i Holland bara exploderar det av biogasanläggningar och passivhus.. Men här i Sverige väntar alla.. undra på vad? Vi håller på att bli omkörda mina vänner..

Gården
Här hemma har hänt massor, vi har byggt ett nytt stall och ökat kapaciteten med nära på 100%. Fantastiskt roligt och spännande, samtidigt som det kräver mer tid och engagemang. Jag har numera också fått hjälp av Theresa i stallet, som jag inte vet hur jag skulle klara mig utan längre..
Att följa livet i lösdriften är en upplevelse. Den lilla flocken med åtta hästar har nu etablerat sig och alla har hittat sina roller, nästan som en familj. Det blir så när flocken inte störs av att människan ställer in dem i boxar.. De har sin egen tid och bestämmer själva när de ska äta och sova. Det är ju så här hästar ska leva, det är verkligen en ynnest att få följa dem. När jag sätter mig på min sängkant på kvällen kan jag se en liten del av ligghallen, jag ser vilka som ligger och sover och vilka som står och äter. Det ger mig ro att se dem.

Inga kommentarer: