Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

fredag 5 december 2008

Utveckling av Fästningsholmen!

Utvecklingsarbetet med Fästningsholmen går nu in i en ny fas. Kommunfullmäktige fattade igår beslut om en politisk inriktning för den fortsatta processen, helt enligt vår arbetsgrupps förslag..

Kungälvs kulturarv och kulturmiljö är en väsentlig del av kommunens identitet och attraktionskraft för kungälvsbor och besökare. Det gör Fästningsholmen med fästningen, kommunens varumärke - till en av kommunens viktigaste tillgångar för att bidra till tillväxt, framtidstro, sysselsättning – en resurs kommunen vill utveckla i samverkan med andra aktörer.

Kungälvs kommun är positiv till en etablering av ett besökscentrum på fästningsholmen.

Genom århundraden har Fästningsholmen haft stor betydelse som knytpunkt och mötesplats för såväl den enskilde medborgaren i lokalsamhället som företrädarna för de nordiska länderna. Huvudskälet var det strategiska läget där landsgränserna möttes och med älven som sammanhållande länk för såväl vattenbunden som landbunden trafik.

Idag reser sig fästningen som en symbol för historiens vingslag och Fästningsholmen håller på att utvecklas till en mötesplats för både stora arrangemang och små utflykter. Det strategiska läget gör att Fästningsholmen fortfarande har rollen som knytpunkt för trafik såväl på älven som på motorvägen, idag som gränsland mellan stad och land och som inkörsport till Bohuslän.
Utvecklings förutsättningar
Den djupa historiska dimensionen gör att man behöver både varsamhet och fantasi för att kunna tillvarata möjligheterna att levandegöra kulturarvet på ett sätt som når en bred allmänhet och för att även kommande generationer ska kunna nyttja och uppleva Fästningsholmen.

Ett gott samarbete mellan kommunen, SFV, företag och föreningar

Tydlig inriktning för utveckling av turism- och besöksnäring kopplas till aktörer och verksamhet på fästningsholmen. Företag och föreningar verksamma inom aktivitets-, turist- och besöksnäring får ökade möjligheter till utveckling samtidigt som aktörer med annan inriktning får minskat utrymme. Inriktningen för Älvkullen behöver långsiktigt kopplas till besöksnäring istället för sjukvård.

Helhetsbilden av Fästningsholmen omfattar även en utveckling av Eriksdal, älvsstränderna, strandpromenaden och Nordiska Folkhögskolan.

Tillgängligheten utvecklas för båt-, buss- och bilburen trafik och är avgörande för framtiden. Besökaren möter stora ytor som inbjuder till aktiviteter och arrangemang, en outtömbar källa med historia samtidigt som sinnena fylls av de vackra och ståtliga omgivningarna. Se bilaga 2.
Kommunens roll & ansvar
Kärnverksamheten för kommunen är vård, skola och omsorg och infrastruktur som vatten- och avlopp, gator och trafik, men även utveckling av områden som föreningsliv, kultur och näringsliv. Den snabbt växande turismen ses som en del av näringslivsfrågorna. Den övergripande samordningen av turistarbetet sköts i samarbete med Stenungsund, Tjörn och Orust genom Södra Bohuslän Turist AB. Genom att se över kommunens verksamhet kan resurser frigöras och katalysera utvecklingen av ett besökscenter på Fästningsholmen.

Kommunens roll i ett framtida besökscentrum är främst möjliggörare och samordnare.

Framtida driftsform av besökscentrum blir som egen juridisk person i t.ex. bolag eller stiftelse, där kommunen är en av flera samverkanspartners. Styrelsen för den framtida driftsformen kopplas till en utåtriktad och utvecklingsorienterad samverkan mellan Kungälvs Kommun, Statens Fastighetsverk såväl som lokala, regionala och skandinaviska aktörer.

Ekonomiska förutsättningar
Målsättning är att självfinansieringsgraden för verksamheten på Fästningsholmen ska vara 100 %. Det innebär att kostnaden inte ska belasta skattekollektivet. Framtida möjligheter till intäkter utöver entréavgifter skall förtydligas, så som möjligheten att göra evenemang på fästningsholmen, parkeringar, båthamnar etc.

Förslag till beslut
Arbetsgruppen för Bohus Fästning får fortsatt uppdrag att leda och samordna arbetet med;

• Fästningsholmen med målsättning att arbeta fram ett nytt avtal med SFV enligt bifogad tidsplan. Bilaga 1.
• Leda och följa upp uppdrag om utvecklad tillgänglighet. Bilaga 2
• Planprocessen för Fästningsholmen
• Förslag till ny driftsform, styrelsefördelning och framtida finansiering, vilken skall beslutas februari 2009.
• En utvecklingsplan tillsammans med berörda aktörer och intressenter, byggd på vårdprogram och gemensam vision och mål, vilken skall beslutas sommaren 2009.


Politisk arbetsgrupp för Bohus Fästning

Med hjärtat i historien och blicken mot framtiden..

September 2008

Maria Abrahamson (m), Miguel Odhner (s), Lillvor Bergin (fp), Göran Oscarsson (fp), Eva Hansson (s), Mona-Britt Gillerstedt (s)

Inga kommentarer: