Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

torsdag 11 december 2008

Energiomställningen genererar nya jobb i Västsverige!


Det är uppenbart att energiomställningen som vi jobbar med i Västsverige kommer att leda till en massa nya jobb! Men kanske det är så att vi insnöade pratar så mycket om terrawattimmar att vi glömmer att det också handlar om en ny bransch, tillväxt och framförallt massor av nya jobb!

I tisdags var vi i Lysekil och träffade VD för Seabased, företaget som jobbar med vågkraften. Då fick vi den positiva nyheten att vågkraften äntligen har gått in i tillståndsprocessen, eftersom militären har backat. Detta innebär att det nu blir en massa arbetstillfällen i den fabrik som planeras i Lysekil. När den är fullt utbyggd handlar det om sysselsättning för upp emot 1600 personer!! Linjetillverkning av vågkraftsaggregat, kommer att kräva kompetens från verkstadsindustrin..



Idag har jag varit på möte med BRG om biogasutvecklingen. Där formligen exploderar det också, men i mindre och mer småskalig form. Är det så att vi har blivit lite bortskämda med ett fåtal stora aktörer med väldigt många anställda? Och därför har svårt att möta en ny bransch med många små aktörer?

Jag tror att vi måste bli bättre på att sätta siffror på antalet arbetstillfällen för denna nya bransch.

Inga kommentarer: