Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

torsdag 9 april 2009

Biogas i Sydafrika?


För ett år sen var jag i Sydafrika tillsammans med några elever, lärare och föräldrar från Fredkullaskolan i Kungälv.

Min reseberättelse från denna resa finns på min gamla blogg.

Naturligtvis är det helt fantastiskt att få återse sina vänner här hemma i Sverige, dels för att man får just fantastiska vänner i dessa sammanhang. Men det är också vårt gemensamma intresse och engagemang för hållbar utveckling som förenar.

Det är också av betydelse för staden Grabouw (den stad några mil norr om Kapstaden som vi besökte). Ett av de genomgående teman för utbytesprojektet är just hållbar utveckling, och då är energi ett område som Sydafrika kämpar hårt med. Landet har inte tillräckligt med energi, strömmen stängs av för landsbygden för att prioritera industrin, och den skola vi samarbetar med har en fullt utrustad datasal, men kan oftast inte använda den just för att det finns ingen ström.. Det är svårt att förstå, när vi här hemma är vana att bara tryckan på knappen..

Förnyelsebar energi, minskade utsläpp och omställningen till ett mindre fossilberoende samhälle var naturligtvis något som vi talade om mycket och länge, under mitt besök nere i Sydafrika, därför var det väldigt roligt att få möjlighet att under en dag få bjuda med sällskapet upp till Trollhättan Energi för att få visa dem hur man kan skapa el från att röta avfall, biogas. Detta är något nytt som inte finns i Sydafrika, något som är fullt möjligt för skolan "Die Rust Futura Academy" att börja jobba med i liten skala.

Vi har också, under förra veckan, haft ett väldigt lyckat och mer officiellt möte tillsammans med företrädare för Kungälvs Kommun, både politiker och tjänstemän som förhoppningsvis mynnar ut i ett utökat samarbetsprojekt runt skolverksamhet.

Tänk vad en liten insats från oss här uppe i norr, kan bidra till skapa framtidstro, nya arbetstillfällen, minskade fossila utsläpp och samhällsutveckling..

Jag håller tummarna för Wandred och hans skola!

Inga kommentarer: