Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

onsdag 25 mars 2009

En dag för regional utveckling och EU medel

Interreg, är ett instrument för regional utveckling – men det är hög tid för Sveriges kommuner och regioner att lära sig använda det!!! Sverige har varit dåliga på att söka pengar för regional utveckling, och det största hindret verkar vara vår egen byråkrati (som vanligt..).

Interreg är samlingsnamnet på strukturfondsmedel till regional utveckling där man vill främja interregionalt samarbete mellan olika områden. Idag har de olika subkommittéerna för de olika interregområdena träffats i Stockholm för ett gemensamt möte (Subkommittéerna inom Interregprogrammet är ett slags ”svenskt gruppmöte för den svenska delen av programmet”).

Tanken är att kommunerna i större utsträckning ska samverka i projektform runt utvalda strategiska områden av den regionala utvecklingen. Utmaningen är för oss politiskt att fånga upp dessa medel inom våra olika offentliga strukturer.. Vi måste jobba mer utåtriktat, skaffa oss nätverk och jobba mer på tvären mellan länder och kommuner, ha lite mer koll på varandra. Klassisk omvärldsorientering skulle man väl kunna säga, och .. det är väl inte den svenska kommunalpolitkens kärnområde precis.. Personligen har jag väl sällan mött något mer inåtvänt sammanhang någonsin (naturligtvis med vissa undantag..). Till viss del är det vår egen kommunallag som ställer till med hinder, den lagen syftar just till att "förhindra" samarbete mellan kommuner.

Utmaningen nu är att det finns hundratals miljoner euros för Sverige att hämta hem, om vi bara lyckas få våra olika politiska strukturer att samverka på ett klokt och smart sätt. Vi behöver ”knyta ihop” eller snarare ”synkronisera” det strategiska samhällsutvecklingsarbetet.
Kort och gott måste vi från politiken arbeta på ett nytt sätt med samhällsutveckling, planering och styrning. Om vi vill få ut mer samhällsutvecklingspengar – vill säga.. Med nuvarande konjukturläge kommer detta att bli nödvändigt, för kommunernas ekonomi kommer att kräva samverkan ett tag framöver.

Redan nu håller Vägverket, Banverket, Nutek och andra verk och myndigheter på att se över sin struktur och skapa regionala ”noder” med tjänstemannastöd regionalt, för att på bästa sätt kunna tillsammans med kommuner och regioner möta upp strukturfondsmedlen. Bara det att vi nu sitter vid samma bord och diskuterar regionala prioriteringar gör att vi på ett mycket smidigare sätt kommer att kunna få inflytande över de nationella prioriteringarna vad det lider.. (ja, jag tror att det nationella inflytandet över infrastrukturfrågorna på sikt kommer att urholkas..).

På det sättet kan vi växla upp strategiska satsningar med EU-medel. Ta t.ex infrastrukturprojekt som knyter ihop vår region… Om vi kan få in våra strategiska satsningar i dessa eu-projekt kan vi växla upp pengarna med 30-50%. Men, då måste våra strategidokument i såväl kommuner som region bli bättre och mer synkroniserade!

Men först och främst måste vi från kommunpolitiken lära oss att jobba mer utåtriktat, att redan tidigt, ja kanske i bugetprocessen och på planeringsstadiet söka kontakt med kommuner i andra länder, vi måste etablera relationer med politiker i andra länder, i andra kommuner, i andra regioner…

I detta sammanhang verkar det för mig fullkomligt ofattbart att inte vår eget västsvenska kommunala EU-kontor West Sweden jobbar med strukturfonderna????? Vem i hela friden ska göra det??????? annars????????!!!!!!!!!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med Dig om att det låter märkligt att West Sweden inte överhuvudtaget skulle jobba med Interreg. Jag tänker då främst på de transnationella programmen. De gränsöverskridande är ju så nära förbundna med vår regionalpolitik att det är tveksamt om de är något för West Sweden. Men det märkliga är att man talar regional utveckling utan företagen. Deras innovationer driver ju lönsam utveckling. De får jobba med andra svårare program. Den som vill veta mer kan kolla på http://evolveu.bloggsida.se/publicerat. Bra att Du lyfter användningen av EU-stöd.

Maria Kjellberg sa...

Ja, Erik - håller med dig om att det är underligt att man inom ramen för Interreg inte kan växla upp näringslivspengar. Har själv ställt den frågan vid ett antal tillfällen.. Svaret jag jag fått är att programmet just syftar till att utveckla den offentliga styrningen.. och att man på sikt tänker sig att koppla in näringslivet.. Hursomhelst så är det en fråga som vi utifrån Subkommitten inte kan påverka i någon större grad..

Anonym sa...

Hej Maria!
Suverän kommentar till vår dag tillsammans på Nalen. Det finns ju mycket att jobba med framförallt att få fram projekt som ger ett mervärde även efter att de är avslutade.