Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

måndag 9 mars 2009

Typiskt svenskt?!

Livet med en utbytesstudent har visat sig vara en riktig utvärdering av den självbild vår tillvaro ger.. fast in real life liksom.. ju mer jag visar för henne, ju mer börjar jag fundera på hur vi är funtade här i vårt land.. Vad som är typiskt svenskt blir jag allt mindre stolt över, ju längre tiden går..

I lördags hade jag planerat en dag där jag skulle ta med Nicole och visa henne vår del av Sverige, vårt fina land. Vad passar väl ättre än att köra en tur längs Bohusläns kust, se havet och små fina kustsamhällen.. äta lunch på restaurang Vatten och ta en tur på Akvarellmuseumet i Skärhamn.. Nåja, visst gjorde vi allt detta, men behållningen blev för min del ännu mer funderingar på vad vi sysslar med i Sverige..

I bilen tar hon åter igen upp frågan att nästan ALLA bostadshus i Bohuslän är vita, ladugårdarna är röda. Varför frågar hon? Vad svarar man på det, med bibehållen värdighet? Jag trasslar in mig i ett långt resonemang om plan och bygglagen, falu rödfärg och bohuslänska metoder.. men hon tittar ut genom fönstret helt ointresserat.. och jag undrar för mig själv vad jag svamlar om.. Så säger jag några ord om att i Sverige har vi ju det där ordet "lagom" ingen vill liksom sticka ut, alla vill ungefär se likadana ut.. och hon skrattar, och säger att hon börjar förstå det.. undra om det är positivt? I Canada ser alla hus olika ut, inget är likt det andra..

Vi äter en underbar lunch och tittar på konst, nu var det nog så att jag var mer intresserad av just utställningen än hon.. men.. vi sätter oss i bilen och fortsätter vår tur, jag tänkte mig att vi tar en liten tur genom Tjörn och Orust för att slutligen ta Svanesundfärjan och köra hem igen. Jaha, säger hon någonstans ute bland buskarna på Orust, det ser ju ungefär likadant ut som hemma i Tjuvkil.. alla hus är vita och alla ladugårdar är röda..(!) Men, så plötsligt spritter vi till, en VIT ladugård! OJ! Vilket djärvt grepp! Strax uppenbarar sig det ytterligare två gårdar med vita ladugårdar.. Vi börjar fundera vad detta kan bero på? Billig plåt? Byggnadsnämden har fått fnatt? Vi vet inte, men det bröt helt klart tristessen bland åkrar, berg och gråmulen lördag.. Jag börjar för mig själv undra hur vi är funtade i Sverige? VARFÖR är alla ladugårdar röda? Vilken självbild har vi? Nåja, lite längre upp i Sverige är ju alla husen röda istället..

Vi passerar ett ståtligt och pampigt hus mellan Svanesund och Stenungsund och funderar lite på hur det känns att bygga och bo i ett så ståtligt hus i Sverige, jag försöker att förklara jantelagen för Nicole - men ger upp och börjar känna mig lite uppgiven. Det låter ju helt rubbat. Vad är det för mekanismer som styr vår tillvaro?

Vi handlar i affären, och där står ett ställ med skivor från Melodifestivalen. Något som Nicole har tvingats genomlida alla faser av tillsammans med familjen.. Hon noterar den maxade placeringen för skivstället 1 meter från kassorna och undrar om det är många som tittar på Melodifestivalen.. Typ halva Sverige säger jag.. och hon fnissar. Hon trodde att jag skojade. Snart stirrar hon på mig, menar du att alla dessa människor (lördagskön i affären) tittar på TV hela lördagskvällen? Japp! Säger jag och känner att folk stirrar. Och, vi köper godis och chips också..

Till detta kan jag också tillägga att när vi häromkvällen tittade på filmen "Patrik 1,5" så blev Nicole helt faschinerad av villaområdet i filmen. Hon trodde inte att det fanns sådana områden i verkligheten.. jo, exakt så ser det ut i Sverige, överallt.. DET fotograferar hon, för att ta med sig hem.. havet och klipporna är inte lika exotiskt.. suck!

Så, här sitter vi i vår svenska IKEA soffa, äter godis och tittar på Melodifestivalen, tur eller otur så bor vi inte i ett Patrik 1,5-villaområde och har volvo. Men ladugården är röd, huset nästan vitt..

Typiskt svenskt..

1 kommentar:

Elisabeth Mattsson sa...

Mycket roligt:-)! Och tankvärt...
tycker Elisabeth