Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

onsdag 18 februari 2009

Är det dags att gå från industri till turism?

Ännu en dyster dag för västsverige, följer morgonnyheterna på TV om Saabs framtid.. funderar samtidigt på hur otroligt fokuserade hela vårt samhälle är på industrin.. Det måste naturligtvis påverkas av vår historiskt långa starka industriella tradition. Hela vårt samhälle är fokuserat på produktion och export av varor.

Hundra år av industriellt fokus har uppenbarligen satt rätt djupa hjulspår i huvudet på de allra flesta, och har också påverkat vår lagstiftning i form av t ex generösa avskrivningsregler för varulager, transportbidrag, skatt på arbete; statistiksystem genom fokus på traditionella branscher; starka fack och arbetsgivarorganisationer i sådana branscher etc.

Det blir väldigt tydligt idag med högt politiskt fokus på bilindustrins problem här i Västsverige.

Men, turistnäringens exportvärde är större än den svenska personbilsexporten och turistnäringen dessutom som enda exportnäring levererar in 12,4 miljarder kronor i exportmoms till statskassan. Det är det ingen som pratar om.. hur man skulle skapa ökad tillväxt genom turismen..

Nej, det är nog dags att inse att världen har mer att erbjuda än traditionell industri.. här har vi nog en utmaning att bryta oss loss från våra traditionella historiska hjulspår..

Turistnäringen är inte någon bransch i de traditionella perspektiv vi är vana att beskriva branscher i, utan snarare ett system av delar från en stor mängd olika branscher. Istället för några stora dominerande arbetsgivare med tusentals anställda, är det massor av småföretagare.

Näringen går, till skillnad från de allra flesta industribranscher, inte att definiera från
produktionssidan, utan måste definieras från konsumtionssidan, och där inte vad som
konsumeras utan vem som konsumerar.

Här har vi en utmaning, men en god början från regionen är att man i sin vision har definierat kultur och turism som en del i tillväxten.. En bra början.

Jag känner framtidstro för denna bransch.

Inga kommentarer: