Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

söndag 1 februari 2009

Time to act!

Ibland träffar man på personer som ger helt nytt perspektiv på tillvaron.. När jag var i Holland träffade jag en sådan. Jori, en ung kille med stora talanger, innerligt engagemang och en fantastisk idé, men också med ett delvis nytt perspektiv på klimat- och miljöarbetet som jag ibland saknar.. Vi ägnar alldeles för mycket tid till att måla upp problemen..

Jori hade iallafall tröttnat på all domedagspredikan, utmålning av hot och miljöproblem. Till mig sade han att vändpunkten blev Al Gores film. Då kände han att nu är det dags att sluta måla upp Domedagen, och istället göra något istället. "Time to act!". Han upplevde att barn och ungdomar kände klimatångest och klimatuppgivenhet, och vill vända detta till kreativitet och entreprenörskap, och framförallt framtidstro..

Samtidigt var Jori en annorlunda kille, med annorlunda möjligheter att förverkliga sina idéer, han var nämligen en TV-kändis.. hade spelat några såpoperor och lett ungdomsprogram på TV.

Nu var han engagerad i ett stort ungdomsprojekt för hållbar utveckling; Time to act som just syftar till att få igång ungdomar, visa på handling och att man kan påverka..

Hans nya idé var att dra igång en TV-show för barn och ungdomar, en tävling för hållbar utveckling. Green district hette detta program och var en tävling där man kunde anmäla sina goda idéer för hållbar utveckling och låta dem tävla mot andras idéeer, sen blev det omröstning där TV-tittarna fick rösta fram den bästa idén. Han har kört detta ett varv i Holland nu, har fått bl.a National Geographic som sponsor.. Den idé som vann var att man när man köper ett träningskort på gymmet köper man en uppskattad mängd ström och sen jobbar man av det genom de olika träningsredskapen. Eftersom de genererade ström istället för förbrukade.. Snacka om att skaffa sig motivation till att träna..

Tänk om vi kunde få till en svensk variant..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tyvärr är det så innerligt beklagligt att folk engagerar sig på grund av en propaganda film som Al Gores, filmen blev fälld i Storbrittanien och får inte visas i offentliga skolor utan att de grova felaktighetrna i filmen påtalas.

Här i Sverige gör sig klimatalarmismen sig gällande och fullständigt horribla överdrifter och katastrofscenarier ges till människor för att få dom skrämda till underkastelse, nej fy och skam.

Att ta hand om sin närmiljö, att minska fossilberoendet och så vidare är mycket bra men att göra gällande att mänsklighetens undergång är nära är felaktigt.

Menar man däremot allvar av att man ändå vill minska CO2 utsläpp så bör man prata om vettiga insatser, vindkraft eller solkraft är och förblir marginella effekter, vill man verkligen så handlar det om att bryta tabun och bygga ut vattenkraften i våra ännu orörda älvar eller/och satsa på en storskalig utbyggnad av de nya torium drivna kärnkraftsverken.

Då får vi också en framtida möjlighet att ha tillräcklig tillgång till billig el så att vår fordonsflotta i framtiden kan bli eldrivna, och slutligen när skall alla miljömuppar inse att etanolsatsningen varit ett fullkomligt fiasko som till och med bidragit till att människor i tredje världen fått ännu mindre mat på borden, om dom nu överhuvudtaget haft något bord.

Anonym sa...

Jisses... ätit taggtråd till frukost och blivit förvirrad på kuppen?

"Här i Sverige gör sig klimatalarmismen sig gällande och fullständigt horribla överdrifter och katastrofscenarier ges till människor för att få dom skrämda till underkastelse, nej fy och skam."

Ha, ha! Riktigt roligt! -:)