Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

lördag 7 februari 2009

Energisesson 2009 i Skövde

Det blev en trevlig men maxad tillställning i Skövde, då merparten av Västsveriges energiaktörer för förnyelesbar energi samlades till vår regionala ”firmafest för energiaktörer ” Energisessionen, samtidigt som regeringen gjorde slag i saken och gick ut med en ny inriktning för energipolitiken… det blev ovanligt mycket snack i pauser och mingel..

Jag deltog i en paneldebatt tillsammans med bla. aktörer från LRF, Skaraborgs Kommunförbund, Västtrafik, Buissness Region, Biogas Brålanda m.fl och fick stolt berätta om Moderaternas inriktning för kollektivtrafiken, som jag skrev om häromdagen.. Vi är ju första parti i regionen som just tar ett sådant inriktiningsbeslut.. Det var flera aktörer som kom fram efteråt och sade att det är JUST denna typ av politik vi behöver nu… Roligt att vi från Moderaterna var först med detta..

Naturligtvis blev det starka reaktioner på regeringens beslut om kärnkraften. Många centerpartister genomgår nog en själslig resa just nu och brottas med sitt engagemang i kärnkraftsfrågan, där motståndet mot kärnkraften verkar ha varit en del av centersjälen, hur mycket ..? Ja det får väl framtiden utvisa. Men, det var verkligen modigt av Maud, det måste jag säga.. och dessutom nödvändigt. En fläkt av det nya politiska ledarskapet som krävs i en tid för förändring. Vi måste våga bränna broar..

Har säkert 20 gånger för olika personer, under dessa två dagar, fått dra min personliga slutsats av innebörden i detta beslut.. Jag tror naturligtvis att detta är ett bra beslut, framförallt viktigt. Vi driver inte en utveckling genom att förbjuda, vi tror på marknadskrafterna. Så länge vi har ett förbud kommer Kärnkraften att ligga i byrålådan, eller så kan man likna det vid ett "anställningsstopp". Det är inte bra, dessutom är kärnkraften bättre än kolkraften, och kolkraften måste vi tränga undan. Sverige har ett stort ansvar i energi och klimatfrågan, inte minst inför det svenska ordförandeskapet i EU. Att vi nu tar bort förbudet att nyetablera kärnkraft och istället låter den få chans att som energikälla på marknadsmässiga villkor möta övriga former för energi för ett hållbart samhälle är inte mer än rätt. Jag tror kanske inte att den kommer att dominera, det finns bättre alternativ idag.. som dessutom är småskaliga och drivna av privata aktörer.

Att sen den tunga industrin har fastnat i kärnkraften är väl snarare en bild, eller kanske ett mönster för hur gammaldags industrin är.. eller är det ledarskapet som är gammaldags??

Det som styr energipolitiken just nu är de klimatpolitiska överenskommelserna i EU med sina 20% mål för förnyelsebar energi, energieffektivisering och minskning av fossila utsläpp.

Dessutom är den förnyelsebara energin starkt kopplad till arbetsmarknadsfrågan i vår region, för att inte tala om tryggheten i självförsörjningen av energi. Det kommer vi aldrig att kunna göra med kärnkraft. Ni har säkert läst i GP om Seabased och vågkraften, men även vindkraften och biogasen kommer också att sysselsätta tusentals personer i vår region. MEN, då måste kommunerna börja släppa fram den förnyelsebara energin…

Om detta får vi nu chansen att pratar mer om i förslaget till strategi och överenskommelser från Smart-dialogen, som i dagarna går ut på remiss i alla kommunerna..

Vi kommer att få en intensiv vår med besök i många av regionens kommunfullmäktige, men jag tror och hoppas att vi lägger grunden för att vi i Västsverige går före, när det gäller omställningen till ett mindre fossilberoende samhälle..

Titta på Youtube om när Fredrik Reinfeldt kommenterar denna uppgörelse.

Inga kommentarer: