Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

lördag 3 januari 2009

Kan miljöpolitik vara ideologi?

Den frågan kan man förmodligen skriva en hel roman om, sjunka in i en djup filosofisk fundering om "att vara eller inte vara".. Men, nej - det lovar jag att inte göra.

Det är inte svårare än att vi Moderater varje år i januari bjuder in till en Ideologikonferens för alla moderater i hela Västra Götaland, för att just diskutera olika aktuella frågor utifrån ett Moderat perspektiv. Titeln "Ideologiseminarium" kan tyckas lite torr, men faktum är att denna dag brukar vara oerhört välbesökt, lättsam och trevlig. I årets upplaga har jag den äran att prata fritt och otvunget om moderat miljö och energipolitik.

Vad finns det då för ideologiska moderata miljöfrågor? Jo, ett exempel är utvecklingen av biogasen i regionen. Där vi ser att 90-95% av alla biogasanläggningar är i kommunal regi, det innebär att det inte finns någon marknad. Redan där finns en stark Moderat ideologisk fråga. I ett marknadsperspektiv där vi vill få till en tillväxt och utveckling och inte minst nya jobb blir detta en ännumer intressant fråga. Nu sker en intensiv, nästan explosionsartad utveckling inom denna sektor i vår region, stora resurser (läs skattemedel) skjuts till. Hela världen följer med spänning utvecklingen i Falköping, Brålanda och på andra ställen i Västsverige. Delegationer från hela världen kommer åtminstone hit på besök och tar sen med sig vår kunskap hem och utvecklar detta på hemmaplan..

Är det rätt att vi ger bort detta? Det finns inga patent, ingen kommersialisering. Är det rätt sätt att använda skattemedel? Dessutom så kräver biogasproduktion en råvara, och den finns inte alltid lokalt i den egna kommunen, och jag undrar i mitt stilla sinne hur många gånger om "en viss råvara" är inräknad i olika kommuners kalkyler?? Det är ungefär samma retorik som vi hör i vindkraftsammanhang hos de (allt färre!) motståndare som säger att vi ska lägga vindkraftverken i Norrland. Det skulle bli en himla massa vinkdraftverk i Norrland om alla kommuner skulle lägga sina vindkraftverk där...

Ja, som ni ser mina vänner - det finns allt en hel del att diskutera..

2 kommentarer:

Anonym sa...

Varför diskuterar inte moderater längre än utveckling av kärnkraft som exempelvis finland, frankrike och tyskland gör?

Det finns ju idag generation 4 verk med torium som kraftkälla istället för uran... 4 nya kärnkraftverk i Sverige och du slipper sätta upp alla dessa vindkraftverk överallt.

Maria Kjellberg sa...

Hej "anonym". Under denna mandatperiod finns det en överenskommelse inom Alliansen att inte diskutera kärnkraftsfrågan. Svårare är det inte. Huvudfrågorna nu är de internationella överenskommelser som Fredrik Reinfelt ska försöka få till under vårt ordförandeskap. Där finns tre spår; ökad andel förnyelsebar energi, minskade koldioxidutsläpp samt energieffektivisering.