Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

tisdag 27 januari 2009

Klimat, klimatisk .. eller klimakteriet??

Den nya tidens miljöpolitik handlar om helheten, om vårt framtida samhälle och hur det ska kunna utvecklas i samklang med klimatet och framtidens energiförsörjning. Vi måste hitta "lösningarna" och det har nästan blivit en tävling om vem som kan nå bästa och högsta resultat först. Vilken region eller kommun som snabbast kan ställa om och möta allt det nya som bara väller fram ur varenda skrymsle..

Här i Västsverige har vi försökt att trycka in alla klimatengagerade politiker, företag och organisationer i en process med sikte på ett mindre fossilberoende samhälle, där vi gemensamt har arbetat fram en strategi och medföljande förslag på överenskommelser. Det finns en oerhörd kraft i en blocköverskridande och samlad klimatpolitik i hela vår region för både kommuner och region.

Gjorde en liten klimatisk omvärldsspaning, eftersom jag läste ett pressmeddelande om att Skåne ska storsatsa på biogas.. De verkar göra ungefär samma sak som Västra Götaland.. Men med den skillnaden att de har tillsatt en klimatberedning i Regionfullmäktige bestående av en ledamot från varje parti. Intressant att läsa hur de har valt att lägga upp sitt arbete..

Man ska inte underskatta styrkan och tyngden i att ha en blocköverskridande politisk gruppering som verkar som en katalysator för klimatpolitiken. Hoppas vi kan få till en liknande i Västra Götaland, för där saknar vi verkligen en plattform för de strategiska miljö- och klimatfrågorna. Vi har från Moderaterna påpekat detta ett flertal gånger, men det verkar tvärstopp hos majoriteten att ens diskutera detta.. ibland undra man..?!

Kan det bero på att det är den gamla tidens politiker?

Inga kommentarer: