Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

torsdag 27 november 2008

Interreg IV B Nordsjöregionen

Jaha? Vem vet vad detta är då?? Inte många..

Interreg IV B Nordsjöregionen är ett EU program för interregionala samarbetsprojekt som syftar till att göra "regionen till en bättre plats att bo och arbeta i". Det handlar alltså om samarbete mellan länder och kommuner i Nordsjöregionen. Eller med andra ord.. regional utveckling.

Samarbetet mellan offentliga organ är fokuset, vilket i sig kan tyckas märkligt.. Inom t.ex turism har det offentliga inte särskilt mycket att hämta utan samarbete med företag.. Det går att samverka med företag, men deras insats går inte att växla upp i pengar. Man måste också ha ett stort antal partners i sitt projekt. Om man har en bra idé för utveckling gemensamt med kommuner i andra Nordsjöländer gäller det att koppla in minst tre andra länder, helst en handfull kommuner i varje land och sen är det bara att sätta igång.

Jag sitter som representant för VGR (Västra Götalandsregionen) i den s.k Subkommittén. Man skulle väl kunna kalla detta sammanhang för ett "svenskt förmöte" inför det stora beslutsmötet. Representanter från de, i programmet, aktuella svenska regionerna (Skåne, Vgr, Halland och Småland) träffas för att gå igenom alla inkomna ansökningar . Subkommittén prioriterar och diskuterar för att ge de svenska ledamöterna som sitter i beslutssammanhanget (Steering Committe) den svenska synen på inkomna projekt. Det stora beslutsmötet är i Köpenhamn i december.

Vi har alltså tagit ställning till ett stort antal projektansökningar, konstaterat att den Svenska representationen denna gång var knaper. Holländarna verkar vara mest på hugget. I diskussionen framkom att de har ett antal konsulter som jobbar heltid med att för sitt land skriva fram ett antal ansökningar. Den typ av resurser har vi inte i Sverige, här får kommunerna själva författa sina ansökningar.. med support av en samordnare i regionen.

Vidare fick jag klart för mig att vårt Västsvenska (kommunägda) kontor "West Sweden" INTE jobbar med interreg programmet??!! Nej, de jobbar bara med strukturfonderna, fick jag till svar när jag undrade hur de var representerade.. SUCK!! Ibland undrar man hur folk tänker.. Att vi i vår region skulle ha två parallella organisationer inom det offentliga som jobbade med stöd till EU-projekt, nätverk.. Jag bara undrar..

Hur tänkte dom?

Inga kommentarer: