Om livet, mest som moderat miljöpolitiker

måndag 17 november 2008

Miljöhuspremie

Säga vad man vill om miljöbilspremien, men den bidrog helt klart till en snabbare omställning från gamla bensinslukare till en klart miljövänligare bilflotta..

Jag tror att principen att använda pengar för att stödja konsumenters omställning på detta vis är ett utmärkt, marknadsneutralt sätt att påverka den stora och framförallt viktiga omställning som vårt samhälle står inför.

Av den anledningen tycker jag att nästa steg borde bli att införa en miljöhuspremie till dem som anpassar sitt hus, nybyggnation eller gammalt, till att inte kräva energi för uppvärmning (s.k passivhusstandard). Det skulle med all sannolikhet vara ett bra verktyg för att få ett starkare konsumenttryck på snickeribranschen..

Därför är det idag extra kul att läsa att Naturskyddsföreningen går ut med två rapporter där de utmanar regeringens energieffektiveseringspolitik.

Utdrag ur pressmeddelandet;
Naturskyddsföreningen har låtit energikonsultföretaget SWECO, testa möjligheten att effektivisera energianvändningen i Sverige med 50 procent till 2030. Konsulterna konstaterar i rapporten att det är möjligt att reducera Sveriges energianvändning med 190 TWh till 2030 – alltså till knappt 50 procent av dagens energiförbrukning på cirka 400 TWh.

– Det finns effektiviseringsmöjligheter överallt i samhället. Vi har tekniken, vi har idéerna till styrmedel – det som krävs är politiska beslut som knuffar bollen i rullning. Nu kan regeringen koppla ihop finanskrisen med klimatkrisen – genom att stimulera energieffektiva åtgärder skapas nya jobb samtidigt som energikostnaderna för hushåll och näringsliv sänks, säger Svante Axelsson generalsekreterare på Naturskyddsföreningen.


Det känns ändå mer otroligt skönt att min kära (m)kompis och riksdagsledamot Cecilie Tenford-Toftby just har lämnat in en motion om miljöhuspremie..

Inga kommentarer: